Άννα Διαμαντοπούλου

Switch to desktop Register Login

«ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΑ» 120 εκατομμύρια ευρώ για 149 δράσεις στην Αθήνα

Στις 9 Απριλίου 2012, υπογράφηκε από τους Υπουργούς Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥπΑΑΝ) Άννα Διαμαντοπούλου, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥπΑΚΠ) Γιώργο Κουτρουμάνη και το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη σύμφωνο συνεργασίας, για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων από τον Δήμο, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί για το σκοπό αυτό με 120.000.000 ευρώ. (100 εκατ.€ από το Υπ ΑΑΝ και 20 εκατ.€ από το ΥπΑΚΠ) από πόρους του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για δράσεις που έχουν ως στόχο:

 

 • την επανεκκίνηση της Αθήνας,
 • τη δημιουργία θέσεων εργασίας και
 • τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Για πρώτη φορά, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης γίνεται εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τον Δήμο, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί εκείνος πλέον πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω της επιχειρησιακής αναβάθμισης της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής της Αθήνας με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και υπό την άμεση επίβλεψη του Δημάρχου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα “Αθήνα Ξανά”, βασίζεται στις μελέτες και την προεργασία του Δήμου, αλλά και τα συμπεράσματα της Διυπουργικής Επιτροπής για το Κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μία σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται σε 5 άξονες.

Οι 5 άξονες επανεκκίνησης της Αθήνας:

 1. Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.
 2. Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης.
 3. Αναζωογόνηση (regeneration) του αστικού ιστού.
 4. Αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης.
 5. Ψηφιακή σύγκλιση και διοικητική μεταρρύθμιση.

 

Πιο σημαντικός στόχος είναι η ενίσχυση αυτή με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, να οδηγήσει σε  ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Αθήνα η οποία θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014 – 2020).

Όπως σαφώς προκύπτει από του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που συνοπτικά αναφέρεται στην συνέχεια, με την Προγραμματική Συμφωνία «ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΑ» και τα διατιθέμενα 120 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζεται μια σημαντική βοήθεια:

 

 1. Στην αντιμετώπιση ουσιαστικών ελλείψεων σε κοινωνικές και άλλες υποδομές
 2. Στη στήριξη της επαγγελματικής και επιχειρηματικής  δραστηριότητας στην Πρωτεύουσα της Χώρας
 3. Στην εξασφάλιση στήριξης για τις πλέον αδύναμες ομάδες του πληθυσμού
 4. Στην εξασφάλιση δουλειάς σε μια ευρεία γκάμα κάθε κατηγορίας εργαζομένων – που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή έργων και υλοποίηση του προγράμματος
 5. Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας που έχει δραματικά υποβαθμισθεί
 6. Στην αντιμετώπιση – με πολιτικές και οικονομικά μέτρα – των τεράστιων προβλημάτων που επιτείνονται από την παρουσία χιλιάδων παράνομων μεταναστών, και έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε «Επικίνδυνη Ζώνη»
 7. Και φυσικά στη στήριξη της ασφαλούς διαβίωσης, διαμονής και  επιχειρηματικής  δραστηριοποίησης των πολιτών

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει προετοιμάσει και προωθεί ο Δήμος Αθηναίων, προβλέπονται έργα όπως:

Άξονας 1: (έργα συν. προϋπ. 25,7 εκατ.€)

 

 • Υποδομές επιχειρηματικότητας όπως η μετατροπή τριών εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας (Mέγας Αλέξανδρος, Μπάγκειον, Ολυμπία) σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, στο σχεδιαστικό τομέα (ύφασμα, μόδα, κόσμημα) αλλά και αναδυόμενους τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες και του κτιρίου πρώην ΟΚΑΝΑ σε Ακαδημία Επιχειρηματικότητας.
 • Ενίχσυση πολιτιστικής και συναφούς εμπορικής δραστηριότητας όπως η μετατροπή του διατηρητέου στην οδό Θεοτοκοπούλου 34 σε κέντρο (Ωδείο, εικαστικά κλπ) με παράλληλη εμπορική δραστηριότητα από καλλιτέχνες, σχεδιαστές κλπ.
 • Δράσεις τουρισμού στο ιστορικό κέντρο όπως εξοπλισμός του Βιομηχανικού Μουσείου, Κυψέλη «η γειτονιά του θεάτρου», Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, Διαδραστικό Μουσείο πολυμέσων για την ιστορία της Αθήνας, πρόγραμμα σήμανσης των μνημείων και λοιπές δράσεις ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος.
 • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με την δημιουργία «Κέντρου υποστήριξης επιχειρήσεων», εκπαίδευση νέων και εκπαιδευτών στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και στον τουριστικό τομέα,  μεταφραστών και διερμηνέων από τον χώρο των μεταναστών, δημιουργία κοινωνικής επιχειρηματικότητας κλπ.

 

Άξονας 2: (έργα συν. προϋπ. 62,9 εκατ.€)

 

 • Ανάπτυξη κοινωνικών παροχών όπως το κέντρο υγείας  στην Κυψέλη, κέντρο αθηλματων νερού στο ιστορικό κέντρο, πολιτιστικά κέντρα στο Δουρούτι και κτιριο Κλωναρίδη, αναμόρφωση της δημοτικής αγοράς Κυψέλης κλπ.
 • Δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους, κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες, κέντρου για κοιωνική επανένταξη παιδιών.
 • Βελτίωση της καθαριότητας με σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων (τοποθέτηση υπόγειων κάδων και σταθμοί μεταφόρτωσης).
 • Εξοικονόμηση ενέργειας με την δημιουργία “πράσινων” στεγών, την ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων και βιοκλιματική αναβάθμιση άλλων 7, εγκατάσταση ειδικών λαμπτήρων για τον Δημοτικό φωτισμό.
 • Διαμόρφωση πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων μήκους 5,5 χλμ, π.χ. αυτός που θα συνδέει ιστορικά μνημεία όπως την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό κλπ.


 

Άξονας 3: (έργα συν. προϋπ. 19,0 εκατ.€)

 

 • Ανάπλαση και δημιουργία πρασίνου σε 12 πλατείες του κέντρου.
 • Βελτίωση του αστικού τοπίου, ανάκτηση δημόσιου χώρου, βελτίωση πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμού στο ιστορικό κέντρο.
 • Ανακαίνιση και βελτίωση κτιρίων και σημείων με πιλοτικό πρόγραμμα για πέντε εγκαταλειμμένων κτιρίων, επισκευή θεάτρου Λυκαβηττού, γηπέδων Φωκιανού κλπ.

 

Άξονας 4: (έργα συν. προϋπ. 37,2 εκατ.€)

 • Έμφαση στην στήριξη, φιλοξενία και επανένταξη των αστέγων (δημιουργία κέντρου διανομής αγαθών για τους πτωχούς και κέντρων ημέρας για τους άστεγους) λειτουργία κέντρου αποκατάστασης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας κλπ.
 • Δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας με παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης για παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας.
 • Δράσεις για την ενσωμάτωση μεταναστών αλλά και επαναπατρισμού των παρανόμων στις χώρες προέλευσης
 • Δράσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας κλπ.

Άξονας 5: (έργα συν. προϋπ. 3,5 εκατ.€)

 • Εργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπως η ολοκλήρωση του GIS του Δήμου, Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Πολεοδομία, Σύστημα ταυτοποίησης αστέγων κλπ.

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0

Top Desktop version