Άννα Διαμαντοπούλου

Switch to desktop Register Login

«ΠΑΜΕ ΑΘΗΝΑ… ΠΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» Μαθητικές εκδρομές και τουριστική βιομηχανία

Με το σύνθημα «Πάμε Αθήνα» την 1η Απριλίου 2012 μαθητές ξεχύθηκαν στην Αθήνα αναδεικνύοντας μέσα από δράσεις θεατρικές, μουσικές, εικαστικές, αθλητικές, αφηγηματικές την ιστορία της πόλης, τον πολιτισμό, τα αξιοθέατα, ξεκινόντας από την “Τεχνόπολι” στο Γκάζι.

Στόχος ήταν η συμμετοχή μαθητών στην ανακάλυψη, ανάδειξη και προβολή της Αθήνας μέσα από ένα βίντεο ή ένα ντοκυμαντέρ, που θα συμβάλλει ώστε η Αθήνα να γίνει πόλος έλξης του μαθητικού τουρισμού, για μαθητές της χώρας και του εξωτερικού, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι δράσεις περιελάμβαναν:

  1. Ποδηλατοδρομία, με 200 μαθητές σε συγκεκριμένη διαδρομή, που περνά από μνημεία και άλλα αξιοθέατα.
  2. Τέσσερις περιηγήσεις στην Αθήνα από ομάδες 20 μαθητών για την ανακάλυψη του ιστορικού κέντρου και του πλούτου που διαθέτει.
  3. Χοροδράσεις – εικαστικές παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης από 3 ομάδες μαθητών του καλλιτεχνικού σχολείου όπως: το «Ένα Δέντρο για την Αθήνα» – γλυπτική εγκατάσταση ύψους 2,5 μ. κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά, το «Όλοι Ένα Όλα» -χορόδραση από ομάδα 50 μαθητών με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, το «Ο Διθύραμβος ταξιδεύει στο χρόνο» -τελετουργικό δρώμενο με 40 μαθητές εμπνευσμένο από το Διθύραμβο που γεννιέται στην Αττική.
  4. Γκράφιτι για την Αθήνα (σε υφάσματα)
  5. Δημιουργία σλόγκαν για την Αθήνα
  6. Τρία τραγούδια για την Αθήνα, δημιουργία των τριών μουσικών σχολείων
  7. Συναυλία Μουσικού Σχολείου Αλίμου στην Τεχνόπολη.

Οι δράσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της ανταπόκρισης του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Ανάπτυξης στην πρωτοβουλία που είχε πάρει το Δεκέμβριο το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των σχολικών εκδρομών, ώστε να διασφαλίζεται ο εκπαιδευτικός τους χαρακτήρας, η ασφάλεια των παιδιών και η διαφάνεια στη διαδικασία οργάνωσης τους.

Tο Υπουργείο Παιδείας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων H.A.T.T.A., ώστε σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους Δήμους να προβάλλονται οι ελληνικοί προορισμοί, να δίνονται κίνητρα στους Έλληνες μαθητές να πραγματοποιούν τις σχολικές εκδρομές τους στην Ελλάδα, να γίνονται ελκυστικοί σε σχολεία του εξωτερικού.

 Ήδη πραγματοποιούνται επισκέψεις στην Αθήνα από την Ελληνική περιφέρεια, αναμένονται δε οι πρώτοι μαθητές από Νορβηγία και Κίνα, σε συνεννόηση με τις εδώ πρεσβείες των χωρών, που αποτελούν  τονοτική ένεση στις τουριστικές επιχειρήσεις (Ξενοδοχεία, Εστιατόρια κλπ.) της Αθήνας.

Το Υπουργείο Παιδείας δημιούργησε την ψηφιακή διαδραστική πλατφόρμα πληροφόρησης και επικοινωνίας για την προώθηση εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Ελλάδα με τίτλο «Πάμε Ελλάδα».

Στο http://schools-go-Greece.sch.gr αναρτώνται όλες οι οργανωμένες δράσεις, λειτουργεί κοινωνική δικτύωση, ανταλλάσσονται εμπειρίες και προβάλλονται προορισμοί για μαθητικές εκδρομές.

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0

Top Desktop version