Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαιρετισμός στο «Global Summit of Women 2012»

 

Αγαπητές φίλες, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε τρεις σημαντικούς λόγους που κάνουν αυτό το Συνέδριο ένα ιδιαίτερο γεγονός για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Γυναίκες επιχειρηματίες, ηγέτιδες στις χώρες τους, στην πολιτική και την οικονομία από 70 χώρες συγκεντρώνονται σήμερα στην Αθήνα.

Οι γυναίκες αυτές συμβολίζουν το πνεύμα της νέας χιλιετίας, στο οποίο πολλές φορές είχαμε αναφερθεί το 2000, όταν μιλούσαμε για το ρόλο της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ευχή και στόχος μας γι’ αυτή τη νέα χιλιετία ήταν να αποκτήσει ένα νέο πνεύμα που θα όριζε ότι από την οικονομία των ανδρών θα περάσουμε στην οικονομία των δύο φύλων. Από την οικονομία των συγκρούσεων στην οικονομία της συνεργασίας. Από την οικονομία των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων στην οικονομία των δικτύων, των clusters, των συνεργασιών των μικρών επιχειρήσεων. Από την οικονομία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου να περάσουμε στην οικονομία της καινοτομίας και της έρευνας.

Αυτό σημαίνει «καλώς ήρθατε στον κόσμο με τα χαρίσματα των γυναικών». Το σημερινό Συνέδριο με τη συμμετοχή και την ανάλυση θετικών δράσεων και παραδειγμάτων από όλο τον κόσμο για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, δίνει μία ελπίδα για τους τρόπους με τους οποίους τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στην οικονομία, με τη συμμετοχή των γυναικών.

Το δεύτΟμιλία στο Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ Γυναικώνερο σημαντικό είναι το Συνέδριο γίνεται στην Ελλάδα. Όταν υπάρχει βαθιά οικονομική κρίση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της εσωστρέφειας και της απομόνωσης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να δώσουμε σε όλο τον κόσμο την πραγματική εικόνα της χώρας. Η χώρα βρίσκεται σε μία περιδίνηση αποτέλεσμα εσωτερικών, ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών. Την ίδια στιγμή, όμως, η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές ευκαιρίες και πλεονεκτήματα, μία χώρα που οφείλει επειγόντως να δείξει πάνω από όλα εξωστρέφεια.

Μιλώντας σε γυναίκες ηγέτιδες στο χώρο της πολιτικής και της οικονομίας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι ένας χώρος με τεράστιες ευκαιρίες σε ιδιαίτερα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σε σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο του τουρισμού, με νέες δυνατότητες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον ορυκτό πλούτο και σπουδαία επιτεύγματα στο χώρο της οικονομίας. 

Το τρίτο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ : οι γυναίκες στην Ελλάδα. Η κρίση ιστορικά «χτυπά» πρώτα τις γυναίκες και τα παιδιά. Η αλληλεγγύη, η δύναμη της συνεργασίας, η αλλαγή υποδείγματος σε μια κοινωνία, είναι ουσιαστικά ζητήματα, Η συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών από όλο τον κόσμο, που αντιμετωπίζουν σημαντικά, δύσκολα, διαφορετικά μεταξύ τους, προβλήματα, μπορεί να ενώσει δυνάμεις, να βοηθήσει στην αλλαγή του υποδείγματος και να αποδείξει στην πράξη ότι η συμμετοχή της γυναίκας ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές μπορεί να αλλάξει την πορεία μιας χώρας, ενός λαού και ενός έθνους.

Σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα, σε μια χώρα της οποίας η ιστορία και η συμμετοχή στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι γνωστή και ενδιαφέρουσα για κάθε σημείο της γης.

Σας καλωσορίζουμε στη σύγχρονη Ελλάδα. Μια χώρα που είναι γνωστή το τελευταίο διάστημα μέσα από την κρίση, αλλά είναι επίσης γνωστή για τις τεράστιες ομορφιές της, τους υπέροχους ανθρώπους της και τις πολλές ευκαιρίες.

 

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0