Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομιλία στην πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου “Friedrich Ebert” (πολιτικού εργαστηρίου του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) στην Ελλάδα Κύριο

Ο Γκράμσι γράφει ότι όταν το παλαιό πεθαίνει και το νέο αργεί να γεννηθεί τότε είναι «η εποχή των τεράτων». Δυστυχώς αυτή την εποχή ζούμε σήμερα και πρέπει η πολιτική να συμβάλει για την υπερβούμε το ταχύτερο δυνατόν.

Για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το Ινστιτούτο Friedrich Ebert, με μεγάλη ιστορία στη Γερμανία και όχι μόνο, που έχει αναλύσει τη σοσιαλδημοκρατία και τις πολιτικές της και έχει βαθιά εμπειρία από πολλών ειδών κρίσεις, είναι εδώ για να συνεργαστεί με τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα με τις «αδελφές» δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.

1.Η κρίση στην Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι η εποχή που το Ινστιτούτο εγκαθίσταται στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα και για τον κάθε Έλληνα χωριστά. Είναι η εποχή που βιώνουμε μία βαθιά κρίση, η οποία έχει επηρεάσει τη ζωή κάθε πολίτη. Μία κρίση που έχει διαλύσει το πολιτικό σύστημα και έχει επιφέρει πολιτικό και ιδεολογικό κάταγμα στην σπονδυλική στήλη του ΠΑΣΟΚ. Είναι μία κρίση αποτέλεσμα πολιτικών δεκαετιών που για τα λάθη, τις παραλήψεις, τις καθυστερήσεις, τις υπερβολές έχουμε ευθύνη όλοι, κυρίως όμως το πολιτικό σύστημα.

2. Η ευρωπαϊκή κρίση.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της εποχής είναι η απόκλιση ανάμεσα στις χώρες του Νότου και του Βορρά. Είναι κάτι που επαναλαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία απόκλιση που αφορά την ανταγωνιστικότητα και τα αποτελέσματα της οικονομίας, μία απόκλιση που δημιουργεί μεγάλες συγκρούσεις και εκ των πραγμάτων μεταφέρεται σε εθνικό επίπεδο κάθε χώρας. Προκαλεί νέες εσωτερικές κρίσεις, αναπαράγεται η γνωστή αντίθεση Βορρά –Νότου, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την αίσθηση του «ανήκειν στην Ευρώπη».

3. Η παγκοσμιοποίηση όπως έχει εξελιχθεί.

Όταν έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση ο στόχος ήταν να μην επιτρέψει ποτέ ξανά τον πόλεμο μεταξύ των λαών. Σήμερα δεν κινδυνεύουμε από αυτό, αλλά από τον «οικονομικό» πόλεμο. Είναι σίγουρο ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε πια την παγκοσμιοποίηση με διαφορετικό τρόπο μια και τα σημερινά αποτελέσματα είναι η απόλυτη επιβολή του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σε κυβερνήσεις, πολιτικούς, λαούς, θέμα που έχει αλλάξει την ισορροπία στον πλανήτη.

Θα μπορούσε κανείς όλα αυτά να τα περιγράφει επί ώρες, είναι τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Κινδυνεύουμε στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες να πολτοποιήσουμε την πολιτική, θεωρώντας ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές επιλογές.

Πρώτος στόχος μέσα στην κρίση είναι να επιβιώσουμε. Άρα, πριν γίνει οτιδήποτε ας λύσουμε το θέμα της κρίσης.

Είναι σημαντικό για τη δημοκρατία να διατηρήσουμε τη λογική της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, όπως έχει διαμορφωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή, του Λαϊκού και Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπως είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι σήμερα είστε εδώ, ότι θα έχουμε συμπαράσταση, συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων σε μία πολύ δύσκολη στιγμή και για εμάς. Το συντριπτικό κάταγμα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι πρέπει να ξαναγεννήσουμε τη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία και να την επαναπροσδιορίσουμε με βάση αυτά που έγιναν και αυτά που πρέπει να γίνουν. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης.

Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικά Ινστιτούτα, όπως το δικό σας, να βοηθήσουν την επικοινωνία και την κατανόηση μεταξύ των πολιτικών και των κομμάτων, συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό και στην αλληλοκατανόηση των λαών.

Η υπερπαραγωγή πολιτικών δηλώσεων από ηγέτες της Ευρώπης και της Γερμανίας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Ήταν δηλώσεις που αφορούσαν στην Ελλάδα, απευθύνονταν, όμως, σε εθνικά ακροατήρια άλλων χωρών και οι επιπτώσεις εδώ ήταν τρομακτικές. Δημιουργήθηκαν πολώσεις, συγκρούσεις, εντάσεις, μεταφέροντας ουσιαστικά συγκρούσεις και πρότυπα τα οποία δεν υπάρχουν. Το ζήσατε ενδεχομένως με αντίστοιχα λάθη Ελλήνων  πολιτικών.

Είναι, λοιπόν, πολύ ουσιαστικό να μπορεί ένα πολιτικό Ινστιτούτο να κατανοήσει και να μεταφέρει αμφίδρομα την κουλτούρα, τη δυσκολία, όσα ζει ένας λαός, γιατί σας διαβεβαιώ, πολλοί από εσάς έχετε ζήσει στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα, ο κάθε Έλληνας πολίτης, η κάθε ελληνική οικογένεια, είναι έξω από τη φαντασία της κοινωνίας, της Ευρώπης του 2012.

Για να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας, θεωρώ ότι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη, ότι στους κύκλους μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και συντηρητικών κομμάτων που είδαμε να εναλλάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της προόδου και της αντίληψης ότι η πολιτική έχει στη βάση της τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, θα αλλάξει το τοπίο στην Ευρώπη.

Και είμαστε σίγουροι ότι η αλλαγή του τοπίου στην Ευρώπη είναι μία βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα.

 

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0