Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομιλία σε εκδήλωση των Συνδέσμων Εξαγωγέων για την «Ελλάδα της εξωστρέφειας – Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές»

Η Υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, μίλησε σήμερα 27/4 στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων για την «Ελλάδα της εξωστρέφειας – Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές», παρουσία του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Η Υπουργός στην ομιλία της τόνισε τη σημασία συγκεκριμένων στόχων, μηχανισμών και εργαλείων ως προϋποθέσεων για την ανάπτυξη. Ανέλυσε, ακόμη, τους άξονες της εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια που είναι:

  • αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που είναι εξωστρεφείς και κυρίως των καινοτόμων επιχειρήσεων

  • προώθηση των εξαγωγών και σύνδεση των παραγόμενων προϊόντων με οργανωμένο σχέδιο και με την υποστήριξη της πολιτείας

  • απλοποίηση διαδικασιών με νομοθετικές παρεμβάσεις

Η Υπουργός υπογράμμισε, επίσης, το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η οικονομική διπλωματία στον τομέα των εξαγωγών, δημιουργώντας τοπικές αντένες στις τοπικές πρεσβείες και αναφέρθηκε σε όλα όσα έχουν υλοποιηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται από την Ευρώπη μια σημαντική στροφή του τιμονιού προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και τόνισε ενδεικτικά ότι: «προτεραιότητά μας είναι σαφώς να εξυγιαίνουμε τα δημοσιονομικά μας και να σταθεροποιήσουμε την οικονομία. Είναι, όμως, σημαντικό να γίνει κατανοητό στην Ευρώπη ότι η ανάπτυξη και η υποστήριξη των αναπτυξιακών ευρωπαϊκών δικτύων αλλά και των προτεραιοτήτων και των αναγκών κάθε χώρας είναι απαραίτητες για την οικονομία, την παραγωγή και την εξωστρέφεια, τόσο εσωτερικά στην Ευρώπη, όσο και για την εξωστρέφεια της Ευρώπης προς τη διεθνή κοινότητα».

Αναλυτικά η ομιλία της Υπουργού:

Θα ήθελα να συγχαρώ τους τρεις Συνδέσμους Εξαγωγέων για την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Αγαπητοί εξαγωγείς, θεωρώ ότι με τις επιδόσεις σας στο εξωτερικό εμπόριο χτυπάτε την κυριότερη αιτία της κρίσης και αποτελείτε το παράδειγμα που καλείται να πλαισιώσει και να ακολουθήσει όλη η χώρα.

Ζήσαμε κάμποσα χρόνια στην Ελλάδα, με υψηλούς μισθούς και πολιτικές που οδηγούσαν στη μεγέθυνση και όχι στην ανάπτυξη, με πολλές πρωτιές για τη χώρα που ήταν ποσοτικές όχι, όμως, αρκετές όπως αποδείχτηκε. Η μεγέθυνση αυτή είχε ως αποτέλεσμα μια φούσκα ευημερίας η οποία έσπασε και αντικρίσαμε το χάος όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και σταμάτησαν τα δανεικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στο πολιτικό σύστημα που εκτός από τους πολιτικούς αποτελείται από  τα ΜΜΕ, τα συνδικάτα, τους επιχειρηματίες και όλους όσους επί χρόνια διαμορφώσαμε αυτή τη φούσκα ευημερίας. Φυσικά η κυρίαρχη ευθύνη ανήκει πάντοτε στις κυβερνήσεις για αυτό και έχουν σημασία οι στόχοι της επόμενης κυβέρνησης και ο τρόπος υλοποίησής τους, ώστε να πάμε από τη μεγέθυνση στην ανάπτυξη σε μια πολύ δύσκολη εποχή.

Οι εξαγωγές μας σήμερα είναι στο μισό της αξίας των εισαγωγών, και αυτό αποτελεί ρεκόρ 10ετίας. Τα προηγούμενα χρόνια η σχέση εξαγωγών μας ήταν όσο το 1/3 των εισαγωγών μας. Το εμπορικό έλλειμμα μειώνεται, αλλά παραμένει σημαντικό. Το σύνθημα πρέπει να είναι «εξαγωγές και δουλειές». Αυτό χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Είναι σαφές ότι η εθνική μας προτεραιότητα πρέπει να εστιάσει στους εμπορεύσιμους -με τη διεθνή κοινότητα – κλάδους, οι οποίοι είχαν ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής. Επί χρόνια εστιάσαμε την ανάπτυξη σε σημαντικούς κλάδους που, όμως, δεν απέκτησαν τη δυναμική και δεν συνεισέφεραν με τον τρόπο που απαιτούσε η ελληνική οικονομία.

Η ανάπτυξη που ευαγγελιζόμαστε και χρειαζόμαστε θέλει στόχο, σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, μηχανισμούς και εργαλεία που θα λειτουργήσουν διαφορετικά από ότι στο παρελθόν. Αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό.

Η εθνική στρατηγική για την εξωστρέφεια της χώρας αποτέλεσε προτεραιότητα της κυβέρνησης που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά και μια από τις πολύ βασικές επιλογές του σημερινού Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει πολύ καλή γνώση του συνολικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό ότι 10 μέρες πριν τις εκλογές- αυτό δεν θα γινόταν σε άλλη περίοδο- είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για τις εξαγωγές. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό, είναι αναγκαίο να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση.

Έχουμε επεξεργαστεί πολύ την εθνική στρατηγική για την εξωστρέφεια με τη συνεισφορά των Συνδέσμων Εξαγωγέων, την Task Force και τις ξένες πρεσβείες.

Οι άξονες της εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια είναι:

  1. Η ποσοτική διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων, που είναι εξωστρεφείς. Στόχος της χώρας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξωστρέφεια -με μια διαφορετική κουλτούρα- και στο χώρο των καινοτόμων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου, άρα αυτομάτως η αγορά τους είναι ολόκληρος ο πλανήτης.  

  2. Η προώθηση των εξαγωγών και η σύνδεση των παραγόμενων προϊόντων με παραδοσιακές και νέες αγορές, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο, στην υπηρεσία του οποίου θα τεθούν οι κρατικοί Οργανισμοί, οι οποίοι θα πρέπει να υποστηρίξουν την εξωστρέφεια.

  3. Η απλοποίηση των διαδικασιών, που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στη χώρα μας. Αυτό προϋποθέτει νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις.  

Με βάση αυτούς τους τρεις άξονες θεωρώ ότι προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης  πρέπει να είναι η ενεργή συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών και της οικονομικής διπλωματίας στην υπηρεσία των ελληνικών προϊόντων, σε συνεργασία με τοπικές επιχειρηματικές αντένες, οι οποίες θα αμείβονται  σύμφωνα με τα αποτελέσματα των στόχων που θα έχουν θέσει οι Πρεσβείες μας, ώστε να έχουν σύνδεση των εκεί αγορών με τους δικούς μας επιχειρηματίες.

Με βάση αυτές τις ενότητες έγιναν σημαντικά πράγματα:  

    Θεσπίσαμε το single window για τις εξαγωγές. Στόχος είναι η απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών και η ηλεκτρονική διεκπεραίωση τους από το διαδίκτυο. 

    Απελευθερώθηκε το καμποτάζ πριν από δέκα ημέρες. Έτσι, ξένα κρουαζιερόπλοια μπορούν να ξεκινούν από ελληνικά λιμάνια. Στόχος μας είναι η κρουαζιέρα να γίνει από τις πιο δυναμικές δραστηριότητες στη χώρα μας με άμεση σχέση με ένα μεγάλο αριθμό ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών . 

    Θεσπίσαμε τη νέα ευέλικτη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, η οποία βοηθά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις και τη δυναμική τους στην αγορά. 

    Αυτή την εβδομάδα είχαμε μια σημαντική εξέλιξη: ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) αύξησε το ύψος των ασφαλιζόμενων εξαγωγικών πιστώσεων και την αντίστοιχη χρηματοδότηση από 200.000 σε 500.000.

ΟΑΕΠ- παράδειγμα καλής πρακτικής:

Αξίζει να δούμε το σπάνιο επιτυχημένο παράδειγμα του ΟΑΕΠ που ξεκίνησε με κρατικά κεφάλαια και λειτούργησε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους εξαγωγείς και καταφέρνει να είναι κερδοφόρος. Είναι μια επιτυχημένη μορφή σύμπραξης του κράτους- ιδιωτών, που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και αλλού, στη δημιουργία για παράδειγμα venture capital στις καινοτόμες εξαγωγικές επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλίσουμε υποστήριξη κεφαλαίου.

ΦΠΑ:

Γνωρίζω πως η επιστροφή του ΦΠΑ είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους εξαγωγείς μας. Υπάρχει το διαδικαστικό θέμα και για αυτό το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την έκδοση εγκυκλίου με ρυθμίσεις και βελτιώσεις. Για το κυρίαρχο θέμα που είναι η έλλειψη χρημάτων στα κρατικά ταμεία είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας η αποκατάσταση της σταθεροποίησης το επόμενο διάστημα.

Επιδόσεις στις εξαγωγές:

 Οι επιδόσεις στις εξαγωγές είναι σημαντικές και θετικές. Τα πρώτα σημάδια επιτυχίας, της δικής σας επιτυχίας, είναι ότι : οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 36,8% το 2011. Αυτό δίνει το σαφές μήνυμα ότι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση ανοίγουν τα δικά τους φτερά, ψάχνουν και βρίσκουν νέες αγορές. Χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διπλάσιο ποσοστό, ενώ σε χώρες όπως η Ιρλανδία και Ολλανδία οι εξαγωγές ξεπερνούν το 50% του ΑΕΠ. Αναφέρομαι σε αυτές τις χώρες γιατί τα μεγέθη τους είναι αντίστοιχα.

Στο επόμενο διάστημα οι εξαγωγές θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα. Για αυτό το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει, εκτός από την απλοποίηση των διαδικασιών, να αλλάξει τη λειτουργία των θεσμών στην υπηρεσία των εξαγωγέων. Είναι ουσιαστικό ότι οι φορείς όπως “Invest in Greece” αλλά και ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) να συνεργαστούν και να κινηθούν με βάση στόχους. Ο ΟΠΕ είναι ένας οργανισμός με ιστορία στο χώρο και φέτος έχει θετικό ισολογισμό, αλλά αυτό είναι το διοικητικό κομμάτι και είναι μια προϋπόθεση για να υπάρχει ένας υγιής οργανισμός ο οποίος θα μπορέσει να βοηθήσει τις εξαγωγές. Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να θέσουμε στόχους ανά προϊόν και αγορά και να μπορούν να αξιολογούνται η διοίκηση και τα στελέχη του ΟΠΕ με βάση τα αποτελέσματα για τη χώρα σχετικά με το άνοιγμα αγορών, τους τζίρους, τις ποσότητες και τα νέα προϊόντα. Μόνο έτσι το δημόσιο θα μπορεί να αξιολογείται και με βάση αυτή την αξιολόγηση να δούμε την πορεία των διάφορων οργανισμών. 

Είναι αυτονόητο ότι εφόσον έχουμε έναν οργανισμό όπως “Invest in Greece” που ασχολείται με την προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να υπάρχει σύνδεση στα διάφορα roadshows που γίνονται ώστε να προωθούνται τα δικά μας σημαντικά και καινοτόμα προϊόντα. 

Στο ερώτημα γιατί τα κατάφεραν άλλες χώρες που δεν είχαν τα δικά μας φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα η απάντηση είναι στην κουλτούρα και τους θεσμούς. Η κουλτούρα μας έρχεται από μακριά. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι Έλληνες δείξαμε μια ιδιαίτερη εξωστρέφεια. Ιστορικά σε πολύ δύσκολες στιγμές του έθνους η εξωστρέφεια έδωσε απαντήσεις και αυτή θα μας δώσει και σήμερα τις απαντήσεις.

Μπροστά μας έχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και κανένας δεν έχει ψευδαισθήσεις. Την επομένη των εκλογών -εφόσον έχουμε κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δέσμευση στη συμφωνία- θα αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο δάνειο που αφορά και στις τράπεζες και στους επιχειρηματίες.

Θεωρώ εξαιρετικό σημαντικό ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται από την Ευρώπη μια στροφή του τιμονιού προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Η προτεραιότητά μας είναι σαφώς να εξυγιαίνουμε τα δημοσιονομικά μας και να σταθεροποιήσουμε την οικονομία. Είναι, όμως, σημαντικό να γίνει κατανοητό στην Ευρώπη ότι η ανάπτυξη και η υποστήριξη των αναπτυξιακών ευρωπαϊκών δικτύων αλλά και των προτεραιοτήτων και των αναγκών κάθε χώρας είναι απαραίτητες για την οικονομία, την παραγωγή και την εξωστρέφεια, τόσο εσωτερικά στην Ευρώπη, όσο και για την εξωστρέφεια της Ευρώπης προς τη διεθνή κοινότητα.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων δημιουργήθηκε το 1945 αμέσως μετά το τέλος του πολέμου οι ελληνικές επιχειρήσεις έκαναν τον πρώτο σύνδεσμο εξαγωγέων. Επειδή και τώρα έχουμε μια μορφή πολέμου οι εξαγωγείς θα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή.

 

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0