Άννα Διαμαντοπούλου

Switch to desktop Register Login

Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής

Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας

                              Αθήνα Ξανά

Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής

 

Υπογράφηκε σήμερα 09/04 από την Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, και από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, Σύμφωνο Συνεργασίας για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. 

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Αθήνα Ξανά», η Υπουργός Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Σήμερα παρουσιάζουμε δράσεις για την αναγέννηση της Αθήνας. Ο Πλάτωνας στον «Τίμαιο» αναφέρει ότι δεν υπάρχει άλλη πόλη στον κόσμο με τόσο μεγάλη Ιστορία, αλλά και τη δύναμη του παραδείγματος. Η Αθήνα έχει θέσει τις βάσεις της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας, των Τεχνών και του Πολιτισμού σε όλη την Οικουμένη. Είναι, μαζί με τη Ρώμη, η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι μια μοναδική πόλη που, δυστυχώς, σήμερα έρχεται στην επικαιρότητα μέσα από αρνητικά γεγονότα.  

Εμείς, οι σημερινοί Έλληνες, σε μια περίοδο βαθειάς κρίσης δεν μπορεί παρά να αντλήσουμε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε μέσα από την Ιστορία.

Με το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά» αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ να γίνεται από το Δήμο Αθηναίων, με δικά του εργαλεία και με την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η Αθήνα έχει πολλά προβλήματα, με μείζον το θέμα της ασφάλειας και της λαθρομετανάστευσης. Συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή των Κέντρων Φιλοξενίας και με την ταχύτητα και αποφασιστικότητα που κινείται ο κ. Χρυσοχοΐδης. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ημέρα καθυστέρηση, ανεξάρτητα από τις εκλογές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαλαρώνουμε και να περιμένουμε να δούμε τί θα κάνει ο επόμενος. Η Αθήνα έχει ανάγκη να αποκαταστήσει την εμπορική της ζωή και την κίνηση στο κέντρο της. Συμφωνώ με την εξαιρετικά επεξεργασμένη πρόταση του κ. Καμίνη για το πώς πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις και πορείες.

Όλα αυτά είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι αρκετά. Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι πολλές, παράλληλες και να αφορούν στην ασφάλεια και στην αποκατάσταση της λειτουργίας της πόλης, δίνοντας έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση.

Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά» λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα της Αθήνας, αλλά και τα μεγάλα πλεονεκτήματά της. Έχουμε όλοι ευθύνη, και τα ΜΜΕ, που πρέπει ναι μεν πρέπει να δείχνουν τη σκοτεινή πλευρά, αλλά οφείλουν να παρουσιάζουν και την όμορφη πλευρά της, γιατί εξακολουθεί να είναι μια υπέροχη πόλη. Είναι, όμως, μια «πληγωμένη Θεά». 

“Αθήνα Ξανά”

Για πρώτη φορά πόροι του ΕΣΠΑ (120 εκ €) στη διάθεση και διαχείριση του Δήμου

Η προγραμματική συμφωνία “Αθήνα Ξανά” μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και του Δήμου Αθηναίων, αποτελεί μια πρωτοβουλία καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Αθήνας, καθώς δίνει άμεση και ουσιαστική στήριξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα εξαλείφοντας παράλληλα τις διοικητικές αγκυλώσεις.

Η παρέμβαση εξασφαλίζει στην Αθήνα 100 εκ. € από το Υπουργείο Ανάπτυξης και 20 εκ. € από το Υπουργείο Εργασίας μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και τη διαχειριστική αυτονομία και ευελιξία που απαιτείται από πλευράς Δήμου, για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης έργων και προγραμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας υποβάθμισης της πόλης καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση της υφιστάμενης κοινωνικής κρίσης. 

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται, ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τον Δήμο, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί εκείνος πλέον πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω της επιχειρησιακής αναβάθμισης της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής της Αθήνας με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και υπό την άμεση επίβλεψη του Δημάρχου Αθηναίων.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ελαχιστοποιεί τις υφιστάμενες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και εξασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους για την επανεκκίνηση της Αθήνας αλλά και την στήριξη της σε μακροχρόνιο ορίζοντα.  

Το πρόγραμμα Αθήνα Ξανά, λαμβάνει υπ όψιν του τις μελέτες και την προεργασία του Δήμου, αλλά και τα συμπεράσματα της Διυπουργικής Επιτροπής για το Κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μία σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται σε 5 άξονες

 

5 άξονες επανεκκίνησης της Αθήνας:

·         Η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας,

·         η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης,

·         η αναζωογόνηση (regeneration) του αστικού ιστού,

·         η αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης,

·         η διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος. 

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει την μετατροπή τριών εγκατελειμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας (Μέγας Αλέξανδρος, Μπάγκειον, Ολυμπία) σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με έμφαση μεταξύ άλλων, σε τομείς στους οποίους η Αθήνα διαθέτει ανταγωνιστική τεχνογνωσία και παράδοση, όπως είναι ο σχεδιαστικός τομέας (ύφασμα, μόδα, κόσμημα) αλλά και αναδυόμενους τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.

Τρία εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία μετατρέπονται σε κέντρα υποστήριξης επιχειρηματικότητας

Επιπλέον στόχος είναι να ανακτήσει η Αθήνα την πολιτιστική της κληρονομιά στηρίζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο, να υποστηρίξει παραδοσιακά επαγγέλματα, το εμπόριο τοπικών προϊόντων (π.χ. παραδοσιακή εμπορική δραστηριότητα στην οδό Ευριπίδου) να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει περιφερειακά ελληνικά προϊόντα στις πλατείες των γειτονιών της. Η ενίσχυση αυτών των δραστηριοτήτων αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για την τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και την ανάδειξη της πραγματικής ταυτότητας της πόλης. Ο Δήμος θα υιοθετήσει μια συμμετοχική διαδικασία, προσεγγίζοντας την κοινωνία των πολιτών, ενώ θα προχωρήσει σε διεθνείς συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία στην ανάπτυξη και υποστήριξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, θα επενδύσει στην ενίσχυση του επαγγελματικού/συνεδριακού τουρισμού και του τουρισμού αναψυχής, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πλεονεκτημάτων της πόλης (π.χ. δημιουργία εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας), της ανάπτυξης τους (στρατηγικός σχεδιασμός και προϊοντική ανάπτυξη), αλλά και της προώθησης τους στη διεθνή αγορά (με έμφαση στο διαδίκτυο).

Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, σχεδιάζονται μια σειρά από δράσεις που αφορούν στην πρόσβαση στην απασχόληση και στην επαγγελματική κατάρτιση, όπως προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και στην ανάπτυξη κοινωνικών παροχών όπως νέα κέντρα υγείας και παιδικοί σταθμοί. Ο Δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Επιπροσθέτως, ο Δήμος θα επικεντρωθεί σε έργα που αφορούν στην αναβάθμιση της περιβαλλοντολογικής και βιώσιμης λειτουργίας της πόλης, όπως:

§βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης απορριμάτων με την τοποθέτηση 70 υπόγειων κάδων απορριμάτων υψηλής χωρητικότητας,

§δημιουργία “πράσινων” στεγών και ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων,

§φωτισμός της πόλης με την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών λαμπτήρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και

§διαμόρφωση πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων μήκους 5,5 χλμ, όπως αυτός που θα συνδέει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό.

Για την αναζοωγόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πρασίνου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.

Προβλέπεται ακόμη η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για την ανακαίνιση και βελτίωση πέντε εγκαταλειμμένων κτιρίων.

Παρεμβάσεις για την ανάκτηση ανοιχτών δημόσιων χώρων: ακόμη και κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας όπως η οδός Σόλωνος παραμένουν σήμερα δύσβατοι.

Για την αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στήριξη, φιλοξενία και επανένταξη του αυξανόμενου αριθμού αστέγων (δημιουργία κέντρου διανομής αγαθών για τους πτωχούς και δύο κέντρων ημέρας για τους άστεγους) ενώ θα ληφθεί μέριμνα και για την καλύτερη δυνατή καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

 Όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν στους επόμενους 6-9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, ενώ οι πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα θα έχουν πιο άμεση εφαρμογή καθώς δεν απαιτούν τεχνικές εργασίες.

Ολοκληρωμένο 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Αθήνα

Πέραν των δράσεων υπό άμεση χρηματοδότηση, στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014 – 2020).

 

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0

Top Desktop version