therealdesign

A+ A A-

Δήλωση μετά την ομιλία στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου

Δήλωση της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, μετά την ομιλία της στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου

Σχετικά με την επίσκεψη της Υπουργού στη Γερμανία:

Στην Ελλάδα αρχίζει να δημιουργείται κλίμα σταθεροποίησης μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα, όπως η υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΤΕπ για τη ρευστότητα στην αγορά, αλλά και ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που προχωρούν. Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης Υπουργοί επισκέπτονται τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και παρουσιάζουν λεπτομερώς τί έχει κάνει η χώρα μας μέχρι σήμερα, ποια είναι τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και ποιες είναι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τί έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα.

Η συνάντηση με τους Γερμανούς συναδέλφους έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Στη συζήτηση συμμετείχαν όλα τα κόμματα με θετική στάση, κατανόηση και εκτίμηση των προσπαθειών του ελληνικού λαού. Επίσης, εξέφρασαν ανησυχία για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι επενδύσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της ανάπτυξης. Έγινε, όμως, από όλους κατανοητό και συμφωνήθηκε ότι δεν αρκεί μόνο το πρόγραμμα λιτότητας, αλλά χρειάζεται και αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Συμφωνήσαμε, ακόμη, ότι είναι καλύτερα να συνομιλούμε μεταξύ μας παρά να μιλούμε ο ένας για τον άλλον.


Σχετικά με τα προβλήματα που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα:

Οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών είναι θετικές όταν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα όλων των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο χώρο των επενδύσεων. Υπάρχουν 345 γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, από τις οποίες οι οκτώ αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα. Είμαστε σε επαφή με την κάθε εταιρεία, ώστε να ξεπεραστούν.

Έχουμε κάνει σαφές ότι είμαστε έτοιμοι μόλις υπάρξει κατάθεση προτάσεων για νέες επενδύσεις να τις υποστηρίξουμε μία προς μία.


Σχετικά με την αυριανή συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και εκπροσώπους του Συνδέσμου Γερμανικών Επιχειρήσεων:

Μας ενδιαφέρει η προσέλκυση επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς όπως πρωτογενή τομέα, ενέργεια, περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, τουρισμό και ορυκτό πλούτο.

Σε αυτούς τους τομείς πρέπει να αρχίσουν διαδικασίες ενημέρωσης στη Γερμανία, ώστε να έχουμε προσέλκυση επενδύσεων.
 

Σχετικά με την εκδήλωση ανησυχίας από Γερμανούς Βουλευτές ενόψει εκλογών:

Η αγωνία αυτή εκφράστηκε για το αν η επομένη των εκλογών στην Ελλάδα θα βρει μια χώρα που το πολιτικό της σύστημα θα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Η απάντηση που έδωσα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και αυτό πιστεύω θα αποτυπωθεί στις εκλογές.
 

Δήλωση oncamera

 

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0