therealdesign

A+ A A-

Σημεία ομιλίας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου

Παρέμβαση στο Γερμανικό Κοινοβούλιο

«Έρχομαι από μια χώρα μικρότερη σε μέγεθος αλλά με μεγάλη ιστορία και δυνατότητες, με έναν λαό ο οποίος ζητά τα ίδια πράγματα με εσάς: την κατοχύρωση του μέλλοντος των παιδιών του, την οικονομική και κοινωνική ευημερία, την ασφάλεια».

Αυτά τόνισε η Υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, σήμερα 22/03, στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Ακολουθούν σημεία από την ομιλία:             

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα. Θα κάνει ακόμη περισσότερα.

Το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι η διατήρηση του Ευρώ και του Κοινωνικού Κράτους.

Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι η παραμονή της στο Ευρώ και η προστασία της νέας γενιάς από την καταστροφή μιας χρεοκοπίας.

Απάντηση στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί να δώσει καμία χώρα μόνη της. Σε αυτή την πρόκληση η Γερμανία ως μεγάλη και ισχυρή χώρα της Ε.Ε. έχει ιστορικό ρόλο και η πολιτική της τάξη γράφει ιστορία για την Ευρώπη και τον κόσμο. Κρηση ﷽﷽﷽﷽﷽τν ΕυροχωρικΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: nnually. ter of greek governance, while public sector online -- ion -- most iament, which has άθε χώρα της Ε.Ε. – και βεβαίως η Ελλάδα -αποτελούν απολύτως αναγκαίες ψηφίδες του Ευρωπαϊκού παζλ, με την ιστορία, την κουλτούρα, τα αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα, το γεωπολιτικό τους ρόλο. Η Ε.Ε. θα προχωρήσει είτε ενωμένη και ισχυρή, είτε διαλυμένη και αδύναμη. Πιστεύω ακράδαντα στην πρώτη επιλογή.

Υπάρχουν έξι πηγές ανάπτυξης τις οποίες η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της το επόμενο διάστημα. Η αξιοπιστία μας θα κριθεί από το αν θα καταφέρουμε να τις αξιοποιήσουμε στην πληρότητά τους:

1.             Έπειτα από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πιο στέρεο έδαφος. Η αυξανόμενη αίσθηση σταθερότητας ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

2.             Η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος θα ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας.

3.             Η Ελλάδα, μέσα από σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων, ανακτά ανταγωνιστικότητα και αποκαθιστά τα δημόσια οικονομικά της.

4.             Υπολογίζεται ότι 16 δισ. ευρώ – ένα πόσο ίσο με το 8% του ελληνικού ΑΕΠ – θα διοχετευτεί στην Ελλάδα μέχρι το 2015 μέσα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ).

5.             Μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει 40 με 50 δισ. μέσω του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

6.             Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και την παγκόσμιας οικονομίας θα ενισχύσει την ανάπτυξη βασισμένη στις εξαγωγές σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.

Το δηλώνω απερίφραστα: Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 

Εδώ και δυο χρόνια γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για αλλαγή του παραγωγικού και διοικητικού μοντέλου του ελληνικού κράτους. Από το 2010, η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πλέον απαιτητικά και δύσκολα μεταρρυθμιστικά προγράμματα στην ιστορία του ανεπτυγμένου κόσμου. 

Σε 24 μήνες ψηφίστηκαν περίπου 248 διαφορετικοί νόμοι, που αφορούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στα όρια της ανατροπής σε όλους τους τομείς. Από τη φορολογία μέχρι το περιβάλλον και από την παιδεία μέχρι τη δικαιοσύνη.

Οι προϋποθέσεις μιας μεταρρύθμισης είναι Στόχος-Σχέδιο-Διαβούλευση-Σύνθεση-Κοινοβουλευτική διαδικασία – Ψήφιση – Μετάβαση- Εφαρμογή – Αποτελέσματα. Για αυτά απαιτείται εμπιστοσύνη και χρόνος.

Όλα αυτά κλήθηκε να τα αντιμετωπίσει ένας λαός ο οποίος αισθανόταν απειλούμενος από την επικρεμάμενη χρεοκοπία (δηλώσεις σε καθημερινή βάση) και ο οποίος βίωσε ένα βίαιο

κλίμα απόρριψης με στερεότυπα που δεν ταιριάζουν ούτε στην ιστορία του, ούτε στα επιτεύγματά του.

Η Ελλάδα της τελευταίας τριετίας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανταποκρισιμότητα σε μεταρρυθμίσεις από όλα τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με στατιστικές του Οργανισμού.

Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά. Μέσω της σημαντικής οικονομικής και τεχνικής συμβολής των εταίρων μας, αλλά και των καθημερινών προσπαθειών μας, μεταρρυθμίζουμε το φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, τη διοικητική οργάνωση, την αγορά εργασίας, το επιχειρηματικό πλαίσιο, την παιδεία.

Παραδείγματα για να οδηγηθούμε στην Ελλάδα που παράγει:

Α. Δημοσιονομική εξυγίανση – Απελευθέρωση των αγορών,

  • Μείωση Ελλείμματος

  • Μισθοί, Συντάξεις, Φόροι

  • Κλειστά Επαγγέλματα

Β. Δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που οδηγεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας:

Β1 : Απλοποίηση διαδικασίας και πάταξη γραφειοκρατίας:

  • Πολυνομοσχέδιο: αποσκοπεί στην απάλειψη υφιστάμενων εμποδίων στο επιχειρείν και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

  • Βασική καινοτομία που εισάγει είναι η ελάχιστη δυνατή επαφή του υποψήφιου επενδυτή με τη δημόσια διοίκηση και το κράτος.

  • One stop shop: έχει τελικό στόχο την ίδρυση επιχείρησης σε μια ημέρα. Από τον Απρίλιο του 2011 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2012 έχουν ανοίξει 6.692 νέες επιχειρήσεις.

Β2. Διαφάνεια – Ταχύτητα – Πάταξη Διαφθοράς

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας έρχονται δεύτερα σε σχέση με τα θεσμικά της προβλήματα –ένα κράτος όχι τόσο μεγάλο όσο προβληματικά δομημένο, υψηλή γραφειοκρατία, πολυνομία. Και σε αυτά έγιναν θετικά βήματα.

  • Νόμος Επιτάχυνσης Απονομής Δικαιοσύνης: αποσκοπεί στην άμεση επιτάχυνση δικαστικών υποθέσεων και στη ριζική αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος. Επιταχύνει την εκδίκαση υποθέσεων, που σχετίζονται με στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης.

Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο είναι δομημένο πάνω στις ίδιες αρχές στις οποίες έχει βασισθεί και το γερμανικό θεσμικό πλαίσιο και στην προσπάθεια βελτίωσής του, δημιουργείται ένα οικείο θεσμικό περιβάλλον για τους Γερμανούς που συναλλάσσονται στην Ελλάδα.

  • Διαύγεια:

είναι μια επανάσταση στη δημόσια διοίκηση καθώς προβλέπει τη δημοσίευση του συνόλου των αποφάσεων του κράτους που αφορούν σε δαπάνες σε ένα δικτυακό τόπο – επιτρέποντάς μας έτσι να έχουμε μια πλήρη εικόνα της διάρθρωσης και της ποιότητας των δημοσίων δαπανών.

Β3. Ρευστότητα

  • Ρευστότητα, Ταμείο Εγγυοδοσίας: Συμφωνία που υπεγράφη μόλις εχθές στην Αθήνα από Phillip RosslerMinister for Healthechnologyof other ministries (Environment, Culture etc.) cing.y Researchτον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Σακελλάρη και εμένα, σε συνεργασία με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Γιόχανες Χαν για τη δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το συμφωνηθέν πόσο του μισού δισ., το οποίο με μόχλευση 1:2 θα διοχετεύσει περίπου ένα δισ. στην Ελλάδα θα αποτελέσει μεγάλη βοήθεια για την ενίσχυση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Β4. Εξαγωγές

  • Εξαγωγές και FDI: Μέσα σε ένα καθεστώς οικονομικής συρρίκνωσης, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας πρέπει να επικεντρωθεί στον τομέα των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η κατακόρυφη ύφεση και ο επιδιωκόμενος οικονομικός μετασχηματισμός έχουν πονέσει την Ελλάδα.

Η Ελλάδα αλλάζει. Αξίζει να αισθανθεί ότι οι λαοί της Ευρώπης τη στηρίζουν στη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έκανε ποτέ, ότι είναι αλληλέγγυοι μαζί της στο σκληρότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που υπήρξε ποτέ!

Η Ελλάδα έχει προοπτική! Την προοπτική που δημιουργεί η ίδια με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί και την προοπτική που θα της δώσουν οι φίλοι και εταίροι της με τη στήριξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της, μέσω επενδύσεων. 

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα. Θα κάνει ακόμη περισσότερα και με τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών της θα προοδεύσει ξανά και θα σταθεί ξανά στα πόδια της.

 

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0