Άννα Διαμαντοπούλου

Switch to desktop Register Login

Συνάντηση με τον κορυφαίο Ισραηλινό συγγραφέα Άμος Οζ

Συνάντηση με τον Άμος Όζ

Στο σαλόνι του σπιτιού του και με φόντο την πλούσια συλλογή από τα βιβλία του, ο Άμος Οζ, στη συνάντηση με την Υπουργό χθες 11/01/2012, αναφέρθηκε στη φτώχεια, το φανατισμό και στις σχέσεις με τους Παλαιστινίους γείτονες.

Αποκάλυψε στην Υπουργό, και το προσδιόρισε ως το πλέον ευχάριστο μήνυμα, το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης τάσσονται υπέρ της λύσης των δύο κρατών για τους δύο λαούς.

«Όλοι γνωρίζουμε τη λύση. Λείπει το θάρρος από αμφότερες τις πολιτικές ηγεσίες», τόνισε ο ισραηλινός διανοούμενος και συνέκρινε το πρόβλημα με τον ασθενή που γνωρίζει καλά ότι πρέπει να χειρουργηθεί, αλλά δεν υπάρχει χειρουργός για την εγχείρηση.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε τη σημερινή εποχή για το Ισραήλ, ως τη χρυσή εποχή της δημιουργικότητας, αφού ανθίζουν η λογοτεχνία, το θέατρο, η μουσική και η Τέχνη γενικότερα.

Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Ισραηλινός συγγραφέας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σχέση που διατηρούν οι Έλληνες της διασποράς με την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα περισσότεροι Έλληνες συγγραφείς να μεταφραστούν στα εβραϊκά.

Από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην ικανοποίηση που αντλεί από την ποίηση, την ανάγκη να προβληθεί η ελληνική λογοτεχνία στο Ισραήλ και επεσήμανε ότι λογοτεχνία είναι ένας σημαντικός παράγοντας γνωριμίας των δύο λαών.

Η Υπουργός προσκάλεσε τον Άμος Οζ να επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα, προκειμένου να διοργανώσουν μία ανοικτή συζήτηση διανοουμένων στην Αθήνα.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Έλληνας Πρέσβης στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης και ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας Βίκτωρ Ελιέζερ.

 

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0

Top Desktop version