Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και στις σχολικές εκδρομές «Πάμε Ελλάδα”/”Schools, let’s go to Greece!»

Και στις σχολικές εκδρομές "Πάμε Ελλάδα"

Το Υπουργείο Παιδείας - ύστερα από πρωτοβουλία της Υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τον Υφυπουργό, Γιώργο Νικητιάδη, και το Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (H.A.T.T.A.), δίνουν κίνητρα στους Έλληνες μαθητές να πραγματοποιούν τις σχολικές εκδρομές τους στην Ελλάδα και παράλληλα προβάλλουν τη χώρα μας ως μαθητικό προορισμό για σχολεία του εξωτερικού.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, σήμερα 20/12/2011,στο Υπουργείο Παιδείας, παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που έγιναν για το σκοπό αυτό:

  • Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές: Μαθαίνω και ψυχαγωγούμαι (Απόφαση της Υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου). Στόχος η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών και η ενίσχυση του παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των σχολικών εκδρομών, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται απόκλιση από τους εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

  • Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (H.A.T.T.A.). Αναδεικνύεται το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας, που είναι ο τουρισμός, και διασφαλίζεται η ποιοτική και ασφαλής πραγματοποίηση των εκδρομών, με διαφάνεια στη διαπραγμάτευση και στη σύναψη των συμβάσεων.

 

· Συνεργασία με όλους τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της χώρας με στόχο το συνδυασμό των σχολικών εκδρομών με την τοπική ανάπτυξη. Διαμορφώνονται τοπικά στοχευμένα προγράμματα σχολικών εκδρομών.

 

· Καμπάνια «Και στη σχολική μας εκδρομή, Πάμε Ελλάδα». Θα ενεργοποιηθούν η σχολική κοινότητα, η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς του τουρισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την προβολή ελληνικών μαθητικών προορισμών, μέσω και της εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης «Μένουμε Ελλάδα».  Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο δημιουργήθηκε video για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της Υπουργού

{youtubejw}DhIeeIiedzw{/youtubejw}

 

· Σχεδιασμός ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας επικοινωνίας για την καμπάνια «Πάμε Ελλάδα”/”Schools, let’s go to Greece!». Θα λειτουργεί ως δεξαμενή πληροφόρησης για ελληνικούς προορισμούς, ακόμη και για λιγότερο δημοφιλείς περιοχές, για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, με προτάσεις από τις ελληνικές Περιφέρειες και Δήμους, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

 

Στην εκδήλωση μίλησαν η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, η Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Αγιάς- Μελιβοίας, Αντώνης Γκουντάρας, ο Πρόεδρος του H.A.T.T.A., Γιώργος Τελώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα» Γιώργος Αμυράς και η συμπαρουσιάστρια της εκπομπής –δημοσιογράφος, Ράνια Τσιτσιμπίκου.

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου στην ομιλίας της, τόνισε ότι κύριος στόχος είναι να ενισχυθούν ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των σχολικών εκδρομών, η ασφάλεια των παιδιών και η διαφάνεια στη διαδικασία. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τον H.A.T.T.A., για την προβολή ελληνικών προορισμών, ώστε να αποτελούν επιλογή για τους μαθητές της χώρας μας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιστολή που έστειλε, τον περασμένο Απρίλιο, στους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της χώρας, για την κατάρτιση και παρουσίαση προγραμμάτων για μαθητές, με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, περιβαλλοντικές και αθλητικές δραστηριότητες. Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν ήταν οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Αγιάς- Μελιβοίας, Αντώνης Γκουντάρας.

 Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας, έχει ξεκινήσει επαφές με την Πρεσβεία της Νορβηγίας - ήδη την περασμένη άνοιξη Νορβηγοί μαθητές επισκέφθηκαν τη χώρα μας – και της Κίνας, για την επίσκεψη Κινέζων μαθητών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της δράσης για την Ακαδημία Πλάτωνος.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, τόνισε ότι όπου υπάρχει συνεργασία υπάρχει και αποτέλεσμα, φέρνοντας ως παράδειγμα τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με τους κοινωνικούς φορείς. Επίσης, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα η ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού, καθώς πολλοί Έλληνες μαθητές προτιμούσαν προορισμούς του εξωτερικού και για οικονομικούς λόγους. Τέλος, ο Υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη να έρχονται στην Ελλάδα για τις σχολικές τους εκδρομές μαθητές από το εξωτερικό.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισήμανε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πάμε Ελλάδα», αναπτύσσεται φέτος η πρόταση τα σχολεία να πραγματοποιούν τις ημερήσιες σχολικές εκδρομές την Παρασκευή, ώστε να επεκτείνονται οι διανυκτερεύσεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τους γονείς των μαθητών. Η Υφυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η σχολική εκδρομή εκτός από τον εκπαιδευτικό στόχο- που είναι ο κυρίαρχος και τον τουριστικό, έχει και έναν άλλο στόχο τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου δηλαδή τη σύσφιξη των σχέσεων σχολείου – οικογένειας. Αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει φαντασία, όταν υπάρχει ουσία στην πολιτική πρωτοβουλία, τότε δημιουργείται η κρίσιμη μάζα στήριξής της.

 

 

Η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr

 

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0