Άννα Διαμαντοπούλου

Switch to desktop Register Login

Σημεία ομιλίας στην παρουσίαση της δράσης «Ακαδημία Πλάτωνος- οι δρόμοι της γνώσης»

Δράση για την "Ακαδημία Πλάτωνος"

Σε μία εποχή που οι πολιτικοί βάλλονται και όχι άδικα, θα χρησιμοποιήσω μία φράση που αποτυπώνεται στον «Πολιτικό» του Πλάτωνα: ο πολικός -και κατ’ επέκταση η πολιτική- είναι τη τέχνη της σύνθεσης. Χρειάζεται, ιδιαίτερα στην εποχή μας, αισιοδοξία και συνεργασία. Τόλμη και σύνεση, που είναι εξίσου αναγκαίες κάθε χρονική στιγμή. Μέσα στην κρίση τολμάμε να αρχίσουμε κάτι διαφορετικό και φιλόδοξο. Να το κάνουμε με τη σύνεση του μέτρου της εποχής και των δυνατοτήτων μας, μέσα από τη συνεργασία και την κοινή δράση των κατοίκων, των ακαδημαϊκών και των πνευματικών ανθρώπων για το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

· Η κρίση είναι βαθειά και έχουμε ανάγκη να γυρίσουμε στα θεμελιώδη και τα βασικά. Να γυρίσουμε στις ρίζες μας. Έχουμε ανάγκη την εθνική μας αυτοπεποίθηση και μπορούμε να τη βρούμε σε αυτά που συμβολίζει η Ακαδημία του Πλάτωνα.

 

· Μια χώρα όπως η Ελλάδα, μια πόλη όπως η Αθήνα, μια γειτονιά όπως η «Ακαδημία Πλάτωνος» έχουν θησαυρούς τους οποίους πρέπει να ανασύρουμε και να αξιοποιήσουμε. Σε αυτή τη κρίση που βιώνει η πόλη των Αθηνών, η περιοχή της Ακαδημίας και ο πολίτης που ζει εκεί, οφείλουμε να απαντήσουμε με ένα σχέδιο που θα έχει αποτελέσματα.

 

· Ακαδημία Πλάτωνος: Τοπόσημο γεωγραφικό, κοινωνικό, αρχιτεκτονικό που αποτελείται από έναν αρχαιολογικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας.

Τοπόσημο φαντασιακό, διασχίζει το χρόνο και φτάνει μέχρι σήμερα, μέσα από τη σύνθεσή του με γεγονότα που ορίζουν το δυτικό πολιτισμό.

 

· Η Αθήνα και η αναστροφή της πορείας της μπορεί και πρέπει να επενδύσει στην «Ιστορία του Πνεύματος και της Δημοκρατίας», που την καθιστούν -αν όχι την πιο σημαντική- μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της ανθρώπινης ιστορίας.

 

· Με τον Δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, μοιραζόμαστε ένα όραμα: η πόλη της Αθήνας να γίνει πόλος  έλξης του Πνεύματος και του Πολιτισμού, με επενδύσεις στην Ανάπτυξη και την Οικονομία. Υπάρχουν χώρες που έχουν πετρέλαιο, χώρες με ισχυρή βιομηχανία και άλλες με μέγεθος και δύναμη. Η δική μας βιομηχανία είναι θησαυροί, όπως η Ακαδημία του Πλάτωνα και  ό,τι εκφράζει ως χώρος και ως μνημείο.

 

· Ο Υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε πρόσφατα ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση και την ανάδειξη των μνημείων. Έχει σημασία παράλληλα να «ζωντανέψει» το κάθε μνημείο «χρησιμοποιώντας την ιστορία».

 

· «Οι Δρόμοι της Γνώσης» είναι ένα φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό πρόγραμμα τετραετίας, στο οποίο συνεργάζονται το υπουργείο Παιδείας, ο Δήμος, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δύο σημαντικά πολιτιστικά και πνευματικά Ιδρύματα της χώρας- το Ωνάσειο και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού-  με τη συμμετοχή βεβαίως των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας και με εργαλείο την Τεχνολογία.

 

Είναι ένα σχέδιο που κινείται σε δύο κατευθύνσεις,: Εκπαίδευση - Πολιτισμός και Ανάπτυξη.

 

Εκπαίδευση - Πολιτισμός:

 

· Πανεπιστήμια, σχολεία, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, θα συνεργαστούν με πιλοτικό στην αρχή και καθολικό τρόπο σε δεύτερη φάση, πάνω στη φιλοσοφία του Πλάτωνα, την Ακαδημία, την Ιστορία, την Αρχαιολογία και την Αρχιτεκτονική.

 

· Προγράμματα σπουδών – πιλοτικές δράσεις, υποτροφίες, βραβεύσεις, εκδρομές, εργασίες, συνεργασίες αδελφοποίησης, ερευνητικά προγράμματα, υποστήριξη των ανθρωπιστικών σπουδών.

 

· Θερινά Σχολεία (Summer Schools), Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια – Πολιτιστικά δρώμενα, θεατρικοί αγώνες.

 

· Διάλογοι: Η κουλτούρα του οργανωμένου διαλόγου στη Δημοκρατία. Το σχολείο, το πανεπιστήμιο διδάσκουν και οργανώνουν το διάλογο επιχειρημάτων ως κεντρικό στοιχείο της εξέλιξης της κοινωνίας.

 

 

Ανάπτυξη:

 

· Ο χώρος γίνεται κέντρο προσέλκυσης Φιλοσοφικών και Αρχαιολογικών Σχολών, κλασσικών Λυκείων, επικοινωνίας της σύγχρονης Φιλοσοφίας (ΗΠΑ, Γερμανία), αλλά και της ασιατικής Φιλοσοφίας – επικοινωνία με «Κομφούκιο» σε συνεργασία με την κινεζική Πρεσβεία.

 

· Σχολεία και Σχολές από όλη την Ελλάδα θα δώσουν ζωή και δράση στο Πρόγραμμα Υποδομών του Υπουργείου Πολιτισμού. Νεανική επιχειρηματικότητα για παραδοσιακά προϊόντα ή υψηλής τεχνολογίας, διαδίκτυο και παρέμβαση στην αισθητική και αρχιτεκτονική των κτισμάτων της περιοχής, στοχεύουν στην αλληλεπίδραση της Ιστορίας, των υποδομών και των δράσεων των φορέων εκπαίδευσης.

 

· Το πρόγραμμα υποστηρίζει τις ανθρωπιστικές σπουδές. Στόχος είναι οι απόφοιτοι των ανθρωπιστικών σπουδών, εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι της Αρχαιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, των ΜΜΕ και των Σχολών Καλών Τεχνών να συνεργαστούν με αποφοίτους Πληροφορικής και Καινοτομίας. Είναι μία ουσιαστική υποστήριξη των ανθρωπιστικών σπουδών και των αποφοίτων.

 

· Δεν θα περιμένουμε να γίνουν οι τέλειες υποδομές. Σαφώς υπάρχουν ζητήματα. Όμως όποιος έχει επισκεφθεί την περιοχή έχει νιώσει τον «ηλεκτρισμό των αιώνων». Το πιο σημαντικό σε αυτή τη δράση είναι ότι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, από την επόμενη χρονιά. Όσο πιο γρήγορα αναπτύξουμε αυτή την ιδέα και προσελκύσουμε κόσμο, τόσο πιο εύκολα θα αναπτυχθούν παράλληλα και οι υποδομές.

 

Σε μία εποχή που οι πολιτικοί βάλλονται και όχι άδικα, θα χρησιμοποιήσω μία φράση που αποτυπώνεται στον «Πολιτικό» του Πλάτωνα: ο πολικός -και κατ’ επέκταση η πολιτική- είναι τη τέχνη της σύνθεσης.  Χρειάζεται, ιδιαίτερα στην εποχή μας, αισιοδοξία και συνεργασία. Τόλμη και σύνεση, που είναι εξίσου αναγκαίες κάθε χρονική στιγμή. Μέσα στην κρίση τολμάμε να αρχίσουμε κάτι διαφορετικό και φιλόδοξο. Να το κάνουμε με τη σύνεση του μέτρου της εποχής και των δυνατοτήτων μας, μέσα από τη συνεργασία και την κοινή δράση των κατοίκων, των ακαδημαϊκών και των πνευματικών ανθρώπων για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οφείλουμε να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση για την ιστορία, για τους προγόνους μας, για τα παιδιά μας και το μέλλον τους.

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0

Top Desktop version