Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμμετοχή στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Bruegel

Πρώτο Συνέδριο-Έκθεση Καινοτομίας 2011

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών, με κεντρικό θέμα την «Έρευνα και την Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια». Στο Συμβούλιο συζητήθηκε ο σχεδιασμός του προγράμματος Έρευνας “Horizon 2020”, με συνολικό προϋπολογισμό 87 δισ € για την Έρευνα(από 55 δισ που ήταν στο 7ο Προγραμματικό Πλαίσιο) και ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2020.

Στην παρέμβασή της, η Υπουργός πρότεινε την ένταξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης στο πρόγραμμα Horizon 2020” ως ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας και οικονομίας.  Ακόμα, ζήτησε τη σύνδεση της Έρευνας με την αντιμετώπιση του φαινομένου “Brain Drain” (διαρροής εγκεφάλων εκτός Ε.Ε.), ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου, εκτός από τη διασφάλιση του Ευρώ, η Ευρώπη πρέπει να στραφεί ουσιαστικά στην Έρευνα και στην Καινοτομία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, υπήρξε συνάντηση και συμφωνία για κοινή δράση με τον Ιταλό Υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, Fransesco Profume για την αντιμετώπιση του brain drain.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιούνταν στις Βρυξέλλες το πρώτο «Συνέδριο Καινοτομίας» υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Υπουργός επισκέφθηκε τα περίπτερα των εξαιρετικών ελληνικών συμμετοχών (ΙΤΕ, Δημόκριτος, και ΕΜΠ) όπου ενημερώθηκε για τις καινοτόμες δράσεις των Ελλήνων επιστημόνων, τους οποίους συνεχάρη για την παρουσία τους.

Στην ίδια έκθεση, δόθηκε η ευκαιρία στην Υπουργό να προσκαλέσει στην Ελλάδα τον Διευθυντή της Μονάδας Καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκηση της Δανίας, Christian Bason, για μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στην χώρα μας.

 

Η σελίδα της Μονάδας Καινοτομίας της Δανίας “Mind lab”:  http://www.mind-lab.dk/en

Η  Υπουργός ήταν βασική ομιλήτρια στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Bruegel:  Σημεία ομιλίας στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Bruegel

 

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0