Άννα Διαμαντοπούλου

Switch to desktop Register Login

Ομιλία κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων των Εργαστηρίων Κοινωνικής, Αναπτυξιακής και Αγροτικής Πολιτικής στην Περιφερειακή Σύσκεψη Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη

Με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας

Αγαπητέ Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Είμαστε σήμερα εδώ, στη Δυτική Μακεδονία σε μια πολύ ουσιαστική διαδικασία, όπου όλοι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης,  με οργανωμένο τρόπο συζητούν με τους φορείς, αλλά και με τους πολίτες, τα μεγάλα ζητήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα της περιοχής μας.

Γιατί όλα τα μεγάλα ζητήματα, όλες οι μεγάλες επιλογές από την 1η Γενάρη και μετά αποκτούν μια νέα διάσταση. Τη διάσταση του νέου θεσμικού πλαισίου του "Καλλικράτη", που πλέον οι τοπικές δυνάμεις θα έχουν τα εργαλεία και τους πόρους για να αλλάξουν την κάθε περιοχή.

Έγιναν τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα συζητήθηκαν τα κοινωνικά θέματα, οι μεγάλες κοινωνικές πολιτικές στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Εργασίας.

Η δεύτερη ενότητα αφορούσε στην Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και  στις επιμέρους δυνατότητες που έχει η περιοχή για Ανάπτυξη με τις υποδομές της.

Και η τρίτη ενότητα που αφορούσε  στα μεγάλα ζητήματα, ιδιαιτέρως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας: την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τον Αγροτικό Τομέα.

Πρέπει να πούμε ότι ήταν αξιοσημείωτη η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων σε όλες τις ενότητες. Αυτό δίνει σε όλους μας ένα μήνυμα: πόσο σημαντικό είναι να είμαστε συνεχώς κοντά στον κόσμο.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο που «δεν πάει άλλο» και που σε κάθε τομέα, χρειάζονται μεγάλες τομές, μεγάλες αλλαγές, την ίδια στιγμή που πρέπει να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.

Το μίγμα είναι εκρηκτικό. Από τη μια πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που είναι πολλά, δυσθεώρητα και κάποια κληρονομημένα -άλλα από δεκαετίες και άλλα από τη διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη  πρέπει σε όλους τους τομείς να αναπτύξουμε τις μεταρρυθμιστικές μας προβολές.

Κατατέθηκαν σημαντικές και πολλές προτάσεις. Κάθε Υπουργός έχει στα χέρια του ένα σύνολο σημαντικών προτάσεων. Πολλά από αυτά τα συζητούσαν μέχρι τώρα, οι Υπουργοί με τους φορείς. Πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να τα συζητούν οι ίδιοι οι τοπικοί φορείς. Έτσι την επόμενη φορά που θα γίνει αυτή η συζήτηση, θα έχουν πολύ περισσότερα να πουν οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, παρά οι Υπουργοί. Και αυτό σημαίνει αλλαγή στη χώρα, σημαίνει προοπτική.

Επανέρχομαι στις τρεις ενότητες. Θα ξεκινήσω με τον Κοινωνικό Τομέα. Είναι ο χώρος της Παιδείας, της Υγείας και της Εργασίας.

Ο Υπουργός, κ. Λοβέρδος, αλλά και όσοι μίλησαν, έκαναν σαφές ότι τα χρήματα για την Υγεία, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες. Μπορούμε να το κάνουμε, για αυτό και ανακοινώθηκε μια σειρά από θεσμικά μέτρα που είναι σε εξέλιξη.

Η πρόληψη και η περίθαλψη είναι βασικοί στόχοι για το 2011. Η εναρμόνιση και η συνεργασία των λειτουργικών μονάδων της Υγείας είναι σημαντική. Η Δυτική Μακεδονία έχει πέντε Νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να συνεργάζονται ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Επίσης και στη Δυτική Μακεδονία μέχρι το 2011 πρέπει να λειτουργήσουν Κέντρα Απεξάρτησης.

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για τα θέματα της συνταγογράφησης, της σωστής χρήσης του ιατρικού δυναμικού, αλλά και του εξοπλισμού.

Στο χώρο της Παιδείας, το στοίχημα, είναι η εξοικονόμηση πόρων και η περιστολή δαπανών. Έγινε εξορθολογισμός και είναι πολύ σημαντικό ότι αναγνωρίστηκε από όλους πως τα σχολεία λειτούργησαν φέτος, από την πρώτη ημέρα, με τους δασκάλους και τα βιβλία στη θέση τους, ενώ για πρώτη φορά άνοιξαν στην περιοχή όλα τα Ειδικά Σχολεία.

Συζητήσαμε για όλη τη μεταρρύθμιση, από το Νέο Σχολείο, τα νέα προγράμματα σπουδών, το Ψηφιακό Σχολείο, την υποστήριξη του κάθε μαθητή χωριστά,  που μπορεί μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή να παρακολουθεί τον καθηγητή να διδάσκει και να βλέπει όσες φορές θέλει το κάθε μάθημα.

Ξεκίνησαν από φέτος προγράμματα, ώστε τα παιδιά να μπορούν στην Γ' Γυμνασίου να παίρνουν στην ξένη γλώσσα και στην Πληροφορική «κρατική πιστοποίηση» και να μην χρειάζονται φροντιστήρια.

Το Λύκειο εξελίσσεται σε μια διαφορετική μονάδα, ενώ γίνονται  μεγάλες αλλαγές και στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Στον τομέα της Εργασίας ο αναπληρωτής Υπουργός, κ. Κουτρουμάνης, έκανε αναφορά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο, εξήγησε τις βασικές πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος.  Έγινε, επίσης, συζήτηση για τα ειδικά προγράμματα υποστήριξης των ανέργων της κάθε περιοχής.

Έρχομαι στον τομέα της Ανάπτυξης, η οποία στη Δυτική Μακεδονία, για πολλά χρόνια,  βασίζεται στην Ενέργεια. Πολλά επαγγέλματα λειτουργούν δορυφορικά γύρω από την Ενέργεια, όμως ξέρουμε ότι ο πυρήνας είναι τα λιγνιτωρυχεία. Ο Υφυπουργός, κ. Ρήγας, αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας με τα νέα εργαλεία- ελληνικά και κοινοτικά- στην απλούστευση των διαδικασιών -η οποία έχει ψηφιστεί- στις υποδομές στο χώρο της βιομηχανίας, στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και βέβαια στο σημαντικό θέμα της αλλαγής του αναπτυξιακού προσανατολισμού της Δυτικής Μακεδονίας, που πρέπει να γίνει μέσα από την εξωστρέφειά της.

Για αυτό και από το Υπουργείο Υποδομών έγινε λεπτομερής αναφορά στα δυο μεγάλα έργα που αφορούν τη σύνδεση της Εγνατίας με τους δύο κάθετους άξονες της Δυτική Μακεδονία με δυο χώρες.

Η ολοκλήρωση των αξόνων «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή»  και «Νίκη – Φλώρινα» αποτελούν προτεραιότητα και προκηρύσσονται το Δεκέμβριο.

Η εξωστρέφεια, με τα συγκεκριμένα έργα υποδομής προς το βορρά, ανοίγει και νέες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη διαφορετική διαχείριση των προϊόντων μας, με το διαφορετικό προσανατολισμό του Τουρισμού μας -και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό- και με την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής, στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Γερουλάνος.

Έρχομαι στον τρίτο τομέα, που είναι ο Αγροτικός Τομέας και η Ενέργεια. Στον Αγροτικό Τομέα έγινε αναφορά στο θέμα της ολοκλήρωσης του Μητρώου Αγροτών  που τους ταλαιπωρεί για χρόνια.

Στα νέα προγράμματα που αφορούν στην υποστήριξη των νέων αγροτών και βέβαια στην επιλογή της κυβέρνησης για την Πράσινη Ανάπτυξη, που είναι προτεραιότητα και στην Παιδεία. Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι μια οριζόντια δραστηριότητα που αφορά συνολικά, τις υποδομές, την Υγεία, τον Τουρισμό και επιμέρους ζητήματα όπως η διατροφή, η άθληση και τα προϊόντα που καλλιεργούμε. 

Ο Αγροτικός Τομέας έχει ειδικό βάρος  εδώ που τα προϊόντα είναι οικολογικά, βιολογικά.  Ιδιαίτερα προϊόντα της περιοχής μας, που έχουν πιστοποιητικά, όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης και τα μανιτάρια του Βοΐου, μπορεί να είναι πηγές πλούτου για την περιοχή και για τα συγκεκριμένα χωριά. Ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο και με τα νέα οικονομικά εργαλεία.

Σχετικά με την  Ενέργεια. Η ΔΕΗ είναι η αιμοδότρια αρτηρία της Δυτικής Μακεδονίας. Η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας χτυπάει εδώ, όπου παράγεται το 75% της ενέργειας της χώρας.

Είναι η στιγμή που πρέπει να γίνουν σημαντικές και μεγάλες αλλαγές. Ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης. Η ΔΕΗ, με μέτοχο το δημόσιο κατά 51%, είναι η Επιχείρηση στην  οποία βασίζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός για την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων της χώρας.

 Όσον αφορά τις επενδύσεις της ΔΕΗ, ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Μανιάτης, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ωρίμανση του έργου «ΜΕΛΙΤΗ 2», αλλά και στην κατάθεση προσφορών μέχρι το Δεκέμβριο για την «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5».

Όσον αφορά συνολικά το στρατηγικό σχεδιασμό, προφανώς η κυβέρνηση θέλει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με τρόπο όμως που θα ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και θα υποστηριχθεί το δημόσιο συμφέρον. Έτσι, απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πολιτική των ισοδύναμων μέτρων, ώστε να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση των αγορών με τρεις βασικές επιλογές:

Πρώτον, τη διείσδυση της χρήσης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Δεύτερον, την προκήρυξη του λιγνιτωρυχείου της Βεύης- ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Τρίτον, την ταχύρρυθμη επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ισοζυγιακό μίγμα, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και μια από τις βασικές επιλογές μας ως κυβέρνησης που ήταν το 20 – 20 – 20. Δηλαδή μέχρι το 2020 θα έχουμε 20% ΑΠΕ, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% μείωση των ρύπων.

Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας να πω ότι το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και πολλές φορές έχουν βαθύτερη συνείδηση -και από μας τους ίδιους- των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Αυτές τις αλλαγές τις απαιτούν και γρήγορα και ολοκληρωμένα.

Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης θα είναι πολύ σημαντικές και για τους ανθρώπους οι οποίοι καλούνται να την υλοποιήσουν. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να υποστηρίξει υποψήφιους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση των προβλημάτων, έχουν πολιτικό ήθος και εντιμότητα. Είναι άνθρωποι οι οποίοι κατανοούν τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η χώρα και είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν όλοι μαζί να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους είναι ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης.

Ο Γιάννης, για όλους εμάς που τον ξέρουμε, είναι ένα από τα νέα στελέχη της πολιτικής ζωής του τόπου, ένας από τους ανθρώπους που από νεαρή ηλικία υπηρετεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, με χαμηλούς τόνους, αλλά και με βαθιά γνώση και προσφορά, τη Δυτική Μακεδονία. Είναι ο άνθρωπος από τον οποίο ελπίζουμε και ευχόμαστε πολλά. Ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0

Top Desktop version