therealdesign

A+ A A-

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννας Διαμαντοπούλου στη Διεθνή Διάσκεψη «Συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με τα Πανεπιστήμια και τους Τοπικούς, Κοινωνικούς και Οικονομικούς Φορείς»

Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στη συνάντηση αυτή. Θα ήθελα να καλωσορίσω τους φιλοξενούμενους από όλα τα σημεία της Ευρώπης και να υπογραμμίσω τη σημασία του γεγονότος ότι η Επιτροπή Περιφερειών συνεδριάζει στην Αθήνα. Η Επιτροπή Περιφερειών είναι ένα εξαιρετικής σημασίας όργανο της Ευρώπης. Είναι ένας από τους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και μεταφέρει στην Ευρώπη τη φωνή των περιφερειών, τη φωνή των λαών, των πολιτών της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που σήμερα βρίσκεται σε μια μεγάλη και βαθιά κρίση. Ωστόσο οι χθεσινές αποφάσεις στο επίπεδο των 27, δίνουν και ένα μήνυμα ότι κάθε κρίση μπορεί να γίνει και ευκαιρία. Και αυτό είναι ένα πολύ  σημαντικό μήνυμα που οφείλουμε όλοι να το αναδείξουμε.

Χθες το βράδυ, οι Υπουργοί Οικονομικών, οι αρχηγοί κρατών , αποφάσισαν στήριξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με τον αμοιβαίο δανεισμό ανάμεσα στις χώρες. Χθες το βράδυ, ξεπεράστηκαν νομικά και θεσμικά ζητήματα πολλών χρόνων και μέσα σε μια νύχτα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα και να σταθεί ως μια ισχυρή οικονομική δύναμη σε όλο τον κόσμο.

Καθώς η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή του παγόβουνου - με δική της βεβαίως ευθύνη - έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπίσει τα τεράστια δικά της προβλήματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τους εταίρους μας ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είμαστε αποφασισμένοι με έναν τεράστιο υπέρ πάντων αγώνα να επαναφέρουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Και θα το πετύχουμε.

Στη σημερινή συνάντηση το βασικό θέμα, που αφορά τη συνεργασία των περιφερειακών αποκεντρωμένων διοικήσεων των περιφερειών της Ευρώπης με τα πανεπιστήμια, τίθεται στην καρδιά του προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Γιατί ξέρετε ότι στο κέντρο του ευρωπαϊκού διαλόγου είναι σήμερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η εξέλιξή της, οι αλλαγές, η παγκοσμιοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο ανταγωνισμός ο οποίος προκύπτει από όλα τα σημεία του κόσμου.

Είναι, λοιπόν, ένα από τα σύγχρονα ζητήματα και το θέμα της συνεργασίας του πανεπιστημίου με την οικονομία και την κοινωνία. Συνεργασία που λαμβάνει σάρκα και οστά με τη συμμέτοχη  περιφερειακών δυνάμεων , τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κοινωνικών  εταίρων.

Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα παραδείγματα και στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη για το πώς τα πανεπιστήμια συμμετέχουν στην τοπική ανάπτυξη, με κάθε είδους προγράμματα. Προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον, την οικιστική ανάπτυξη, προγράμματα που αφορούν κοινωνικά τεράστια ζητήματα, προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της έρευνας σε τοπικό επίπεδο. Τα παραδείγματα που θα ακολουθήσουν δείχνουν ότι και στη χώρα μας το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ιδρύματα με πολύ μεγάλη ιστορία, με πολύ μεγάλο ειδικό βάρος στην   ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με σημαντικά αποτελέσματα σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών, αλλά και με το Δήμο Αθηναίων. Θεωρούμε ότι ένας από τους τομείς των μεγάλων αλλαγών και μεταβολών που έχει δεσμευτεί αυτή η κυβέρνηση είναι και ο χώρος των πανεπιστημίων, όσον αφορά στη σχέση τους με την τοπική κοινωνία.

Στη χώρα μας επί αρκετές δεκαετίες, υπήρξε μια επιλογή αποκέντρωσης των πανεπιστημίων η οποία πολλές φορές ξεπέρασε τα όρια της ορθολογικής και επιστημονικής σκέψης και πήρε τα χαρακτηριστικά διασποράς ιδρυμάτων. Σήμερα, λοιπόν, στο συνολικό σχέδιο ανασύνταξης της χώρας, μπαίνει με έμφαση  και το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης και των πανεπιστημίων. Χωροταξική αναδιάρθρωση η οποία θα βασιστεί σε ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και κριτήρια που έχουν σχέση με τις περιφερειακές δομές της χώρας, κριτήρια τα οποία θα συζητηθούν με όλη την ακαδημαϊκή και όχι μόνο κοινότητα, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πανεπιστημιακά ιδρύματα ισχυρά. Τα οποία σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών – και εδώ αξίζει τον κόπο να εξαντλήσουμε στα όρια του Συντάγματος τη δυνατότητα συμμετοχής και των τοπικών κοινωνιών – να μπορέσουμε να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για παραγωγή γνώσης, για έρευνα, για αριστεία, για εφαρμογή αυτής της γνώσης προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κυρίες και Κύριοι, θεωρώ ότι η σημερινή συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί η ανταλλαγή απόψεων και το να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η βάση μιας αλληλεγγύης η οποία είναι πάντοτε είναι πολύ χρήσιμη, όπως φάνηκε και χθες το βράδυ.

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0