Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο στη γραφειοκρατία»

Συνέντευξη της Υπουργού Ανάπτυξης, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung

Στη συνέντευξη η Υπουργός επισημαίνει:

Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι σταθερότητα, δεδομένου ότι μετά το εθελοντικό κούρεμα των ιδιωτών επενδυτών οι οιωνοί είναι θετικοί. Όμως οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο την οικονομία. Οι αλλαγές αφορούν κει την κοινωνία καθώς και το συνολικό πολιτικό σύστημα. Τώρα αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση, το 2013 μπορούν να υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης.

Η ανάκαμψη θα προέλθει, από το ανεκμετάλλευτο δυναμικό που έχει η Ελλάδα και από τομείς, στους οποίους έχει πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας, όπως είναι  για παράδειγμα ο τομέας της γεωργίας, της εξόρυξης πρώτων υλών και φυσικά ο τουρισμός. Ένα άλλο μελλοντικό πεδίο, όπου παρουσιάζονται πολλές δυνατότητες είναι αυτό της έρευνας και των καινοτομιών. Τα χρήματα για τις επενδύσεις θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο παρελθόν έχει γίνει κακή διαχείριση των οικονομικών πόρων, πλην όμως δηλώνει ότι αυτό δεν αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα της χώρας. Με την ένταξη στο ευρώ εισέρευσε στην Ελλάδα φθηνό χρήμα, αυτό όμως δεν επενδύθηκε στον τομέα των εξαγωγών, αλλά στην κατανάλωση.

Σε σύγκριση με το 2009 οι μισθοί του δημοσίου μειώθηκαν κατά 30% και στον ιδιωτικό τομέα κατά 23%. Ταυτόχρονα στο δημόσιο 130.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα χάθηκαν άλλες 400.000 θέσεις εργασίας. Οι αριθμοί αυτοί είναι μεγάλοι για μια χώρα, όπως η Ελλάδα. Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε επίσης και τώρα ανέρχεται στα 500 Ευρώ, ωστόσο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν ακολούθησαν αυτή την πορεία και αυτό πρέπει να το λάβει κανείς υπόψη.

Η Ομάδα κρούσης με τον Horst Reichenbach παρέχει βοήθεια σε πολλούς τομείς, όπως στην αναδιοργάνωση των Υπουργείων μας και στην απελευθέρωση πόρων από την Ε.Ε.. Ωστόσο είναι διαφορετικό το να δέχεται κάποιος τεχνική βοήθεια από το να έχει έναν Επίτροπο ειδικά για τη χώρα. Εκεί υπήρξε περιπλοκή του θέματος και τελικά άγγιξε ζητήματα κυριαρχίας και  εθνικής υπερηφάνειας.

Ο Σόιμπλε είχε δίκιο όταν είπε ότι οι Έλληνες θα έπρεπε ενδεχομένως να σκεφτούν και αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ωστόσο μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό, όταν λέγεται αυτό στο εξωτερικό.

Η πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει, ότι τα προβλήματα τα έχουμε δημιουργήσει εμείς και αυτό οφείλεται στην  κακή οικονομική και πολιτική  διαχείριση στο παρελθόν. Πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα. Όμως, αυτά που κατά καιρούς γράφτηκαν σε γερμανικές εφημερίδες και περιοδικά πρόσβαλε τους πολίτες.

Τελικά θα επικρατήσουν τα πολιτικά κόμματα που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.  Θα ήταν καταστροφή για τη χώρα  εάν η επόμενη κυβέρνηση κατήγγειλε τη συνεργασία με τις Βρυξέλες

Οι πολίτες φοβούνται για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών και αυτό ήταν μια τραγική απειλή. Με την αναδιάρθρωση και την σημερινή κυβέρνηση τα πράγματα έχουν αλλάξει και για πρώτη φορά εδώ και μήνες εισρέουν και πάλι αποταμιεύσεις προς ελληνικές Τράπεζες.

Στον τομέα των επενδύσεων πρέπει να γίνουν πολλά. Η κυβέρνηση έχει προβεί σε αλλαγή ολόκληρης της νομοθεσίας για την οικονομία, ώστε να προσελκύσει επιχειρήσεις από το εξωτερικό να κάνουν επενδύσεις. Επίσης έχει θεσπιστεί μια υπηρεσία, η οποία έχει να κάνει με τη διευκόλυνση εκείνων που θέλουν να επενδύσουν. Πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο στη γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί καρκίνωμα στη χώρα μας. Δεύτερον πρέπει να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και το τρίτο θέμα είναι η ρευστότητα των Τραπεζών. Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει τώρα  υπευθυνότητα και ότι είναι αξιόπιστη.

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0