Άννα Διαμαντοπούλου

Switch to desktop Register Login

Panagia Soumela skalismata site[Μεταφέρω εδώ ανάρτησή μου από τη σελίδα στο facebook]
Τον Πόντο, τη μεγαλοπρέπεια και τα πάθη του, τα γνώρισα πρώτα μέσα από το πάθος των φίλων μου στην Κοζάνη , τον Αγάπιο, τον Παντελή, τον Νίκο, την Ελένη, την Ζωή και άλλους πολλούς…
Αξίες ,ιστορία ,μουσική, χοροί, φαγητά… Πόνος και πείσμα που μεταφέρονταν από τη μια γενιά στην άλλη, ατόφια
Ύστερα έγινε μέρος της πολιτικής μου ζωής. Οι σύλλογοι, τα σωματεία ανά τον κόσμο, οι αγώνες για την Γενοκτονία, το προσκύνημα στη γη της Μαύρης θάλασσας, η Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά ΚΑΙ πάνω απ όλα η προσπάθεια να μείνει ζωντανός στα πέρατα του κόσμου ο «Ποντιακός Ελληνισμός».
Φέτος μπόρεσα να κάνω κι εγώ αυτό το ταξίδι!
Χιλιάδες χιλιόμετρα σε ακτές και Βουνά, πόλεις και χωριά, με ζωντανά τα πατήματα των αρχαίων ελληνικών αποικιών ,του Βυζαντίου και του ακμάζοντος Ελληνισμού του Πόντου των τελευταίων αιώνων. ναοί, κάστρα, εκκλησιές, μοναστήρια, αρχοντικά, συνοικίες ολόκληρες, πολιτισμοί που επηρέασαν ο ένας τον άλλο και η εμφανής και ατυχέστατη προσπάθεια του επίσημου Τουρκικού κράτους, να αρνηθεί σε πολλές περιπτώσεις την ταυτότητα της ιστορίας του χώρου.
Μίλησα στα χωριά της Τώνιας με τους άνδρες σε 2 καφενεία σε κανονικά Ποντιακά!!!! (ευχαριστώντας μέσα μου τους φίλους μου που μου είχαν μάθει τα βασικά) .
1500 μέτρα υψόμετρο με το «μιναρέ» να φωνάζει για το ραμαζάνι και εμείς να μιλάμε με τον Μουχτάρ στα ποντιακά και να μας αγκαλιάζει όλο το χωριό.
Σινώπη, Σαμψούντα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, πόλεις με εκρηκτική ανάπτυξη και ανεξέλεγκτη συρροή πληθυσμών από την Ανατολή της Τουρκίας, έχουν ακόμη και σήμερα τη «στάμπα» του Ποντιακού Ελληνισμού.
Μετά από τόσο αίμα, τόσο πόνο, τέτοιο ξεριζωμό και τόσα χρόνια, η ΜΝΗΜΗ πρέπει και μπορεί να γίνει δύναμη συνεργασίας και συνύπαρξης. Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί ΠΟΤΕ, είναι η ΛΗΘΗ.
Η σύγχρονη Ελλάδα χρωστά πολλά στους ξεριζωμένους από την Τουρκία Έλληνες. Όλοι μας είμαστε και Πόντιοι και έχουμε ευθύνη να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή και πάνω σ αυτή να χτίσουμε ειρήνη.

Panagia Soumela siteΠαναγία Σουμέλα: Εξαιρετικά προβληματική αναστήλωση

Panagia Soumela xenones site
Παναγία Σουμελά: Οι Ξενώνες. Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόσβαση

Panagia Soumela skalismata site
Παναγία Σουμελά: Τα "σκαλίσματα" πάνω στις παραστάσεις αφορούν επισκέπτες μέσα στους αιώνες και διαφόρων γλωσσών!

Frontistirio Trapezountas site
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας μέσα από ...τα κάγκελα

Frontistirio Trapezountas prosopsi site
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Η πρόσοψη

Proedros Iskenterlik site
Με τον πρόεδρο του Ισκεντερλικ στη Τωνια, ο οποίος συνεννοείται άνετα στα Ποντιακά

Οι Φωτογραφίες σε μεγαλύτερη ανάλυση εδώ: http://www.flickr.com/photos/annadiamantopoulou/9440778545/in/set-72157634941656830

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0

Top Desktop version