Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας δεδομένου ότι 96% των οικονομικών μονάδων της χώρας απασχολούν κάτω από 10 άτομα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας δεδομένου ότι απασχολούν το 80% των εργαζομένων και στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας αφού συμβάλλουν κατά περίπου 60% στο ΑΕΠ της χώρας (Στοιχεία από μελέτες Ε.Ε., ΕΛΣΤΑΤ, ΙΟΒΕ).
Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τις ΜΜΕ μέσω πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, θα προωθήσουν την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, και θα διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση και διεθνείς αγορές.
Στόχος των προτάσεών μας είναι να αυξήσουμε την πρόσβαση σε μικροχρηματοδοτήσεις, να ενισχύσουμε την πρόσβασή τους σε δημόσιες συμβάσεις μικρής κλίμακας, να προσφέρουμε κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνέργειες που θα οδηγήσουν σε οικονομίες κλίμακας, αλλά και να προσφέρουμε τις υποδομές και τα εργαλεία δια βίου μάθησης που θα επιτρέψουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Προτάσεις:
- Ενίσχυση της Πρόσβασης σε Δημόσιες Συμβάσεις: Καθιέρωση μέτρων που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή των ΜΜΕ σε δημόσιες προμήθειες, όπως η ενίσχυση της επιλεξιμότητας κοινοπρακτικών σχημάτων ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων και η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών.
- Προώθηση Συνεργασιών με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Υποστήριξη συνεργασιών μεταξύ των ΜΜΕ και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και για τη δια βίου μάθηση των στελεχών τους.
- Αναβάθμιση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους ΜμΕ με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, αλλά και την εκμάθηση βασικών αρχών marketing και επικοινωνίας.
- Αποδέσμευση Τραπεζικού Λογαριασμού για ρυθμισμένες οφειλές. Είναι παράλογο το γεγονός ότι όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός επιχείρησης δεσμεύεται λόγω ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, η δέσμευση δεν αίρεται με τη ρύθμιση των οφειλών, αλλά απαιτείται η πλήρης εξόφλησή τους για να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός από τις φορολογικές αρχές.
- SME τεστ στη φορολογική νομοθεσία. Ενσωμάτωση της αρχής «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις». Πριν από την ψήφιση ενός νόμου ή την εφαρμογή μιας κανονιστικής πράξης, θα πρέπει να εξετάζονται οι επιπτώσεις των διατάξεων στη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων, κάτι που επί του παρόντος δεν πραγματοποιείται (SME test).
- Επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 240 δόσεις.
- Φωτοβολταϊκά πάνελ μικρής κλίμακας: Νομοθετική διευκόλυνση της εγκατάστασης τους.
- Ίδρυση δικτύου «ψηφιακών συμβούλων για ΜμΕ», που θα παρέχουν υποστήριξη στις επιχειρήσεις για την αξιολόγηση των αναγκών τους, την εξειδίκευση των διαθέσιμων λύσεων, καθώς και την καθοδήγηση σε θέματα ενσωμάτωσης τεχνολογιών και ανάπτυξης βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων.
- Μείωση Συντελεστή Φορολογίας Νέας Οντότητας: Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις νέες οντότητες που δημιουργούνται μέσω συγχωνεύσεων ή εξαγορών, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε συνεργασίες που αυξάνουν το μέγεθός τους και την ανταγωνιστικότητά τους.
- Μεταφορά Φορολογικών Ζημιών: Επιτρέπεται η μεταφορά φορολογικών ζημιών από τις απορροφούμενες ή μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις στη νέα οντότητα, ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος και να ενισχυθεί η οικονομική ευρωστία των νέων σχημάτων.
- Απαλλαγή Υπεραξίας από Μεταβίβαση Παγίων Νέας Οντότητας: Απαλλαγή από τη φορολογία της υπεραξίας που προκύπτει κατά τη μεταβίβαση παγίων στοιχείων στην περίπτωση συγχώνευσης ή εξαγοράς, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να μειωθούν τα κόστη της συναλλαγής.
- Απαλλαγή Υπεραξίας από Μεταβίβαση Συμμετοχής: Απαλλαγή από τη φορολογία της υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση συμμετοχών στη νέα οντότητα, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη μέσω στρατηγικών συνεργασιών.
- Αυτοτελής Φορολόγηση Αποθεματικών: Αυτοτελής φορολόγηση των αποθεματικών που μεταφέρονται ή δημιουργούνται κατά τη συγχώνευση ή εξαγορά, μειώνοντας τη συνολική φορολογική επιβάρυνση και ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν κεφάλαια για μελλοντική ανάπτυξη.
- Απαλλαγή από Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και Λοιπά Τέλη: Απαλλαγή από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και λοιπά τέλη κατά τη σύσταση νέων οντοτήτων μέσω συγχωνεύσεων, μειώνοντας το αρχικό κόστος της συνένωσης επιχειρήσεων.
- Δημιουργία «Ομάδων ΦΠΑ» (VAT Groups): Δυνατότητα δημιουργίας VAT Groups, όπου επιχειρήσεις που συνεργάζονται αντιμετωπίζονται ως ενιαία οντότητα για φορολογικούς σκοπούς, επιτρέποντας την καλύτερη ταμειακή διαχείριση και μειώνοντας τη φορολογική επιβάρυνση.
- Δημιουργία Ταμείου Στήριξης ΜμΕ μέσω Μικροχρηματοδοτήσεων: Ίδρυση ενός ειδικού ταμείου που θα μοχλεύει ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων ΜΜΕ βάσει του Ν. 4701/2020.
- Προώθηση Συνεργασιών με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Υποστήριξη συνεργασιών μεταξύ των ΜΜΕ και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και για τη δια βίου μάθηση των στελεχών τους.
- Κατάργηση Περιορισμού Μεταβίβασης του 75% των Μετοχών για 5 Έτη: Κατάργηση του περιορισμού της μεταβίβασης μετοχών (75%) για μια περίοδο πέντε ετών, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών και ενισχύοντας την ευελιξία των επιχειρήσεων στους τομείς Χονδρικού Εμπορίου, Μεταποίησης και Μεταφορών.
- Δημιουργία Patent Box με Μειωμένο Φορολογικό Συντελεστή: Εισάγεται για τον τομέα της Μεταποίησης το patent box με μειωμένο φορολογικό συντελεστή για τα έσοδα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση πατεντών, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
- Προσαυξημένη Έκπτωση Δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D): Δυνατότητα προσαυξημένης έκπτωσης δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της Μεταποίησης, ενθαρρύνοντας αυτές τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην καινοτομία. Αυτό το κίνητρο μειώνει το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων που επενδύουν σε R&D, αυξάνοντας τα κίνητρα για δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
- Δημιουργία Εθνικής Πλατφόρμας Crowdfunding για ΜμΕ: Η δημιουργία μιας εθνικής πλατφόρμας crowdfunding υπό την αιγίδα του κράτους, όπου οι ΜΜΕ θα μπορούν να παρουσιάζουν τα έργα τους και να αντλούν κεφάλαια απευθείας από τους πολίτες, θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα πηγή χρηματοδότησης που παρακάμπτει τις παραδοσιακές τραπεζικές δομές.
- Χρηματοδότηση ΜΜΕ μέσω Εθνικού Κεφαλαίου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας: Η ίδρυση ενός εθνικού κεφαλαίου που θα επενδύει σε ΜΜΕ με κοινωνικό προσανατολισμό (π.χ., επιχειρήσεις που ενσωματώνουν πρακτικές βιωσιμότητας ή που συμβάλλουν στην τοπική κοινότητα) θα μπορούσε να προσφέρει χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που συνδυάζουν την επιχειρηματικότητα με την κοινωνική ευθύνη.
- Παροχή Χρηματοοικονομικών Εγγυήσεων για Καινοτόμα Έργα ΜμΕ: Παροχή εγγυήσεων δανείων για καινοτόμα έργα που αναπτύσσονται από ΜΜΕ, μειώνοντας τον κίνδυνο για τις τράπεζες και ενθαρρύνοντας τη χρηματοδότηση νέων, καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
- Εισαγωγή “Ομολόγων Κοινωνικών Επιπτώσεων” για ΜμΕ: Τα ομόλογα κοινωνικών επιπτώσεων θα μπορούσαν να εκδίδονται για να χρηματοδοτούν ΜΜΕ που επιδιώκουν να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα, με την απόδοση των επενδύσεων να συνδέεται με την επίτευξη μετρήσιμων κοινωνικών αποτελεσμάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις πρώτες χώρες που εισήγαγε τα “Social Impact Bonds” (SIBs). Αυτά τα ομόλογα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση κοινωνικών επιχειρήσεων και ΜμΕ που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, με την απόδοση της επένδυσης να βασίζεται στην επίτευξη συγκεκριμένων κοινωνικών αποτελεσμάτων.