Σημεία συνέντευξης στο Ρ/Σ Flash

ΑΠΡ 19, 2012

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο Ρ/Σ Flash, στους Νίκο Ευαγγελάτο και Γιάννη Αναστασάκο

Σχετικά με τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι ήταν λάθος η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ:

Κανείς δεν ήθελε προσφυγή στο ΔΝΤ. Είναι η τελευταία επιλογή μιας χώρας και γίνεται από ανάγκη. Σαφώς δεν το επέλεξε κανείς ως πρώτη προτεραιότητα. Αυτό διατύπωσε ο κ. Βενιζέλος, ότι δεν ήθελε – όπως όλοι μας – να έχουμε το ΔΝΤ στη χώρα μας.

Σχετικά με το εάν έγιναν λάθη και αν το ΠΑΣΟΚ κάνει αυτοκριτική:

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αυτοκριτική για ένα κόμμα από την παραίτηση του Προέδρου του και εν ενεργεία Πρωθυπουργού. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Πρέπει, όμως, να λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα και οι επιμέρους παράγοντες τη στιγμή που γίνεται η εκάστοτε επιλογή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έπαιξαν ρόλο τόσο η διεθνής και η ευρωπαϊκή κρίση, όσο και η πολιτική δυσθυμία ορισμένων Υπουργών, τα προβλήματα στη διοίκηση, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα και οι κοινωνικοί φορείς που ήταν εναντίον του σχεδιαζόμενου προγράμματος.

Σχετικά με την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις:

Από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα ψηφίστηκαν περίπου 260 νόμοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι συνιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θεμελιώδεις αλλαγές σε όλους τους τομείς. Έγινε ένα τιτάνιο έργο. Επί δύο χρόνια κάνουμε αλλαγές με ρυθμό «πολυβόλου», που καλείται να τις εφαρμόσει μια διοίκηση με προβλήματα, με το σύνολο των κοινωνικών φορέων απέναντι, και όταν πάμε να μετρήσουμε τα αποτελέσματα ο απολογισμός είναι φτωχός και όχι αυτός που θέλουμε. Δεν έγιναν αυτά που έπρεπε και λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, διότι χρειάζεται αποφασιστικότητα για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα. Οι περισσότεροι βουλευτές έχουν πολλές αμφιβολίες. Από τη μία υπάρχει το κόστος, η γκρίνια και η απελπισία γιατί τα ψηφίσαμε, και από την άλλη δεν υπάρχει κανένα όφελος γιατί δεν εφαρμόζονται.

Παραλάβαμε μια Ελλάδα πλαστής ευημερίας, όπου τα πάντα μεγεθύνονταν ολοένα και περισσότερο. Το πολιτικό σύστημα έχει την κύρια ευθύνη για την Ελλάδα που χτίσαμε. Όλα τα κόμματα. Δεν θα βγάλουμε από το κάδρο την Αριστερά που επί δεκαετίες μετατρέπει κάθε αίτημα σε διεκδίκηση. Πολιτικό σύστημα, όμως, δεν είναι μόνο τα κόμματα. Είναι τα ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη, η πνευματική ηγεσία, η Εκκλησία. Η χώρα δεν είναι 15 Υπουργοί. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι βαθιές και σε όλα τα επίπεδα.

Γιατί πρέπει να ψηφίσει κανείς πάλι το ΠΑΣΟΚ:

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Το ΠΑΣΟΚ, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, υπέστη ιδεολογικό και πολιτικό κάταγμα στη σπονδυλική του στήλη, με αυτά που ως κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει. Έκανε μια τεράστια προσπάθεια μόνο του. Βρέθηκε στο ξέσπασμα της κρίσης, πήρε πάνω του όλη την ευθύνη των δύσκολων αποφάσεων, με όλο το πολιτικό σύστημα απέναντί του. Υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο σημερινός Πρόεδρος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έκαναν μια τιτάνια προσπάθεια για να κρατήσουν τη χώρα όρθια, να παραμείνουμε στο Ευρώ, να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να μπουν οι βάσεις της σταθερότητας για τώρα και της ανάπτυξης για μετά.

Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει σημαντικό αριθμό στελεχών με εμπειρία, αλλά και νέα στελέχη – η ανανέωση στα ψηφοδέλτια είναι 60%.

Είναι μια από τις δύο δυνάμεις που λένε ότι την επομένη την εκλογών πρέπει να τηρηθεί η δανειακή συμφωνία. Είναι μια σημαντική επιλογή για την παραμονή στο Ευρώ και την ΕΕ. Ταυτόχρονα, όμως, προτείνουμε μια σειρά από μέτρα τα οποία αφορούν την παραγωγή, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και τη ρευστότητα στην αγορά, το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές.

Σχετικά με την ανάγκη θεσμικής αλλαγής του πολιτικού συστήματος:

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ήδη αρκετά έχουν ειπωθεί, όπως η ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Η εσωτερική αυτοκάθαρση του ΠΑΣΟΚ γίνεται με ταχύτητα, όπως φαίνεται και από τα ψηφοδέλτια. Στο δημόσιο διάλογο πρέπει να μπει και το εκλογικό σύστημα, το σπάσιμο της πελατειακής σχέσης πολιτικού – πολίτης που, ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιούν το κράτος για διαφόρων ειδών εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.

Σχετικά με τις συμπεριφορές συνδικαλιστών:

Είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας. Η αναδιάρθρωση του συνδικαλισμού – όπως αναφέρω και στις προτάσεις μου για την «Ελλάδα που παράγει»- είναι εξίσου σημαντική με την αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να καταργηθούν άμεσα όλα τα προνόμια που έχουν σήμερα οι συνδικαλιστές – όπως και των βουλευτών. Δεν γίνεται να είσαι συνδικαλιστής και ταυτόχρονα να πληρώνεσαι νυχτερινά ή να έχεις διοικητική εξέλιξη. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές, που συνδικαλιστές λειτουργούν σαν να είναι το μαγαζί τους ο Οργανισμός ή η Επιχείρηση όπου εργάζονται, είναι κατακριτέες.

Σχόλιο σχετικά με την άποψη που διατυπώνουν κάποιοι ότι «ο κ. Βενιζέλος παίζει ατομικά στο πολιτικό παιχνίδι»:

Τα κόμματα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήταν αρχηγικά και στηρίζονταν στο πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο της χώρας. Ωστόσο, τα αρχηγικά κόμματα έχουν τελειώσει και αυτό το έχει τονίσει και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος από την πρώτη ημέρα. Μια αρχηγική και μοναχική παρουσία δεν διευκολύνει την αλλαγή εικόνας. Υπάρχουν συζητήσεις και συμμετοχή όλων μας στη διαμόρφωση προτάσεων.

Σχετικά με το πρόγραμμα για τον τομέα της Ανάπτυξης και τα μέτρα του Ιουνίου:

Τον Ιούνιο ουσιαστικά πρέπει να γίνει το πρόγραμμα για το 2013-14. Αυτά τα μέτρα, όπως έχει πει το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κατανεμηθούν σε τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2015, ώστε να είναι λιγότερο δύσκολα. Αυτά τα 11 δισ. που πρέπει να κατανείμουμε για τα επόμενα χρόνια, μειώνονται εάν αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, άρα πρέπει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με κάθε τρόπο. Υπάρχει μια σειρά μέτρων που αφορά στη μείωση των δαπανών. Γίνεται η επεξεργασία τους τώρα για να υπάρξει πρόταση από το Υπουργείο Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτά τα μέτρα, όπως αποσαφήνισε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν θα αφορούν οριζόντιες περικοπές μισθών ή συντάξεων.

Για να μιλήσουμε για ανάπτυξη στη χώρα πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή εάν από αυτά που βγάζουμε αφαιρέσουμε αυτά που ξοδεύουμε πρέπει να έχουμε θετικό πρόσημο. Όλοι θα θέλαμε να μην έχουμε τις υποχρεώσεις μας προς το εξωτερικό, ώστε να υπάρχει ισορροπία στο εσωτερικό.

Τον Ιούνιο εκτός από τα μέτρα θα υπάρξει και η πρώτη κίνηση για ρευστότητα στην αγορά. Τότε θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία για την ανάπτυξη, θα πέσει χρήμα στην αγορά – στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – από τα προγράμματα που έχουμε υπογράψει με την ΕΤΕπ. Μέσα από την επιχειρηματικότητα θα υπάρξουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενό μας. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών θα πέσουν στην αγορά χρήματα και για κεφάλαιο κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις. Θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά από χρήματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να αποδεσμευτούν, λόγω και του PSΙ και του συνολικότερου «ρίσκου της χώρας».

Ανακοινώθηκε επίσης, χθες, η αύξηση του ποσού χρηματοδότησης, από τις 200.000 € σε 500.000 €, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που ασφαλίζονται στο πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-Ο.Α.Ε.Π.», κάτι που είναι μεγάλη ανάσα για τις εξαγωγές μας. Αυτά είναι μέτρα σταθεροποίησης που σταδιακά θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στην Athens Voice και τη Σώτη Τριανταφύλλου

ΟΚΤ 2, 2024