Στην εκπομπή “Πρωινό Mega”

ΑΥΓ 26, 2010

Σημεία συνέντευξης

Για πανελλαδικές εξετάσεις και βάση του 10:

«Οι μαθητές που έχουν περάσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν το απολυτήριο λυκείου του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ο ανταγωνισμός αριστείας για να μπει κάποιος στα ελληνικά Τριτοβάθμια Ιδρύματα είναι πάρα πολύ υψηλός.

Το θέμα δεν είναι ότι μπαίνουν παιδιά στα Πανεπιστήμια με 1, είναι ότι μπαίνουν παιδιά στα Πανεπιστήμια που πλησιάζουν το άριστα, το 20. Εκεί που υπάρχουν τμήματα που ελκύουν υπάρχει πολύ υψηλός ανταγωνισμός.

Υπάρχει ένας αριθμός ΤΕΙ – και εδώ θα πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις- που δεν είναι ελκυστικά, δεν είχαν προτιμήσεις . Διαμορφώνεται – όπως γίνεται σε άλλες χώρες – ένα καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή ο υποψήφιος να μπορεί με το απολυτήριο λυκείου να πάει στις σχολές χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τη διαδικασία αριστείας των εξετάσεων. Οι εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός.

Δεν υπάρχει στην κυβέρνηση καμία σκέψη επαναφοράς της βάσης του 10, καθώς το μέτρο είναι αποσπασματικό και δεν οδήγησε σε αναβάθμιση της Παιδείας. Χιλιάδες θέσεις έμεναν κενές, ενώ μέχρι πρόσφατα άνοιγαν νέα τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ».

Για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

«Οι επιλογές μας δεν γίνονται για να ζεσταθούν οι τοπικές οικονομίες. Όταν υπάρχει ένα καλό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ η αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας ακολουθεί.

Προχωράμε σε θεμελιώδεις και διαρθρωτικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η θεματική αναδιάρθρωση είναι αντικείμενο ενός πολύπλοκου σχεδίου. Νέο μοντέλο διοίκησης, νέα προγράμματα σπουδών, αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, και την αξιολόγηση προϋπόθεση για την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

«Καλλικράτης» στην Παιδεία- με συγχωνεύσεις και αλλαγές αντικειμένου και όχι μόνο σε ΤΕΙ, αλλά και σε Πανεπιστημιακές Σχολές.

Κανένας Υπουργός Παιδείας δεν βλέπει το αποτέλεσμα των αλλαγών άμεσα. Είμαι απολύτως αποφασισμένη να δείξω σωφροσύνη και τόλμη. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες είναι ότι οι αλλαγές για τις οποίες μιλάμε δεν είναι αποσπασματικές».

Για το μνημόνιο:

«Το μνημόνιο είναι μία συμφωνία, μια δέσμευση της χώρας μας, αλλά είναι μόνο ένα μέρος της πολιτικής μας. Η κυβέρνηση – όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός -έχει ένα στόχο να σώσει τη χώρα, χωρίς να λάβει υπόψη το πολιτικό κόστος, ώστε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 30 χρόνια να γίνουν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Η κυβέρνηση οφείλει να υπερβεί τη λογική του μνημονίου και της υπεράσπισής του .

Η πολιτική μας είναι κάτι πολύ συνολικότερο σε όλα τα επίπεδα, και στην οικονομία, και στην κοινωνική πολιτική, και στην ανάπτυξη ,και σε όλους τους επιμέρους χώρους, και στην Παιδεία.

Οι Υπουργοί είναι για να ασκούν συνολικές πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση , έχοντας όμως υπόψη τους και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας:

«Πρέπει να υπάρξει συντονισμός των δράσεων που αφορούν στο κέντρο της Αθήνας και ξεκινούν από θέμα της μετανάστευσης, του ασύλου και των ναρκωτικών και φτάνουν μέχρι τις πολεοδομήσεις και κυρίως την αναζωογόνηση του οικονομικού κέντρου, το οποίο παραλύει .

Πρέπει να δούμε πώς θα ξαναφέρουμε τους εμπόρους και τους κατοίκους στο κέντρο.

Και στο χώρο της Παιδείας υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης. Έχουμε ανακοινώσει ήδη παρεμβάσεις σε σχολεία με μεγάλο αριθμό μεταναστών ή εκεί όπου έχουμε μορφές γκέτο. Επίσης με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε για την Δια βίου Μάθηση προωθούνται δράσεις για ελληνομάθεια των μεταναστών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στην Athens Voice και τη Σώτη Τριανταφύλλου

ΟΚΤ 2, 2024