Κυρία Διαμαντοπούλου, με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις παραιτήσεις του κ. Βορίδη και των υφυπουργών το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί. Ζητάτε εκλογές;
Η όλη κατάσταση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποτυπώθηκε στη λέξη του Πρωθυπουργού ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ.
Οι επιμέρους διαστάσεις αυτής της ομολογίας είναι οι εξής:
Το πρώτο είναι ότι ενώ περάσαμε μνημόνια και είπαμε «ποτέ ξανά», το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει και μέσα από τους διαλόγους που είδαμε, ζει στην χειρότερη μορφή του.
Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί πολιτικά ένα μείζον ζήτημα, που είναι οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Αυτές αφορούν τους αγρότες, αφορούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής και εδώ έχουμε μια διαχείριση που αν δεν έμπαινε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν θα καταλαβαίναμε τίποτα.
Το τρίτο είναι ένα οικονομικό έγκλημα, το οποίο ουσιαστικά είναι υπέρ κάποιων λίγων απατεώνων και εις βάρος των πολλών αγροτών.
Το τέταρτο είναι η αξιοκρατία: Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει και θα μεταρρυθμίσει το κράτος και θα σβήσει το τεράστιο ζήτημα της πολιτικοποίησης του κράτους και των οργανισμών. Αντ’ αυτού βλέπουμε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΟΣΕ την διάλυση ενός κράτους και την αναξιοκρατική τοποθέτηση ανθρώπων».
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν θα μελετήσει λεπτομερώς όλες τις δικογραφίες και θα τοποθετηθεί θεσμικά με πρώτο στόχο το να εξαλειφθεί ο κίνδυνος της παραγραφής και φυσικά την πολιτική αλλαγή.
Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει στις κάλπες να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα αντιπαρατεθεί απέναντι σε εκείνη της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες έχουν την άποψη ότι «όλοι το ίδιο είναι». Εσείς λοιπόν τι θα κάνετε διαφορετικά;
Οι εξελίξεις εδώ και μήνες τόσο στο θέμα των Τεμπών, όσο και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργούν απαξιωτικά για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την δημοκρατία.
Οι χώρες πάνε μπροστά ή πίσω λόγω της πολιτικής και των κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ έχει μία ιστορία με μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θετικό πρόσημο για τους πολίτες, αλλά και σημαντικά λάθη. Πλήρωσε για τα λάθη του.
Περάσαμε ως χώρα κρίση και μνημόνια, λογικά όλα έπρεπε να αλλάξουν.
Ο κος Μητσοτάκης δεν ψηφίστηκε για να αναλάβει τις ευθύνες του Χαρίλαου Τρικούπη αλλά για να αλλάξει αυτά που παρέλαβε.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει γνωστό το πρόγραμμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και να πείσει τους πολίτες. Χρειάζεται πολύ δουλειά , πολλά στελέχη και σωστή επικοινωνία. Έχουμε μπροστά μας λοιπόν αυτό το μεγάλο στοίχημα.
Έχει το ΠΑΣΟΚ την απαιτούμενη ενότητα για να διεκδικήσει τις εκλογές; Μόλις πρόσφατα το θέμα των μνημονίων αποτέλεσε θέμα εσωτερικής σύγκρουσης.
Κύριε Στολάκη αυτή η απάντηση αφορά τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ: Απέδωσε ποτέ ο Πρωθυπουργός ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή που μας οδήγησε στα μνημόνια; ΟΧΙ
Απέδωσε ο κ. Τσίπρας ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή για τα μνημόνια; ΟΧΙ
Κατηγόρησαν και οι δύο με πάθος το ΠΑΣΟΚ; ΝΑΙ
Και ο κος Μητσοτάκης και ο κος Τσίπρας διεύρυναν τα κόμματα τους με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπήρξαν εξαιρετικά κριτικά απέναντι τους.
Βοήθησε αυτό στην διεύρυνση της επιρροής τους; ΝΑΙ
Ας διδαχθούμε λοιπόν από πολύ πρόσφατα παραδείγματα την ανάγκη να υποστηρίξουμε κριτικά μεν αλλά να υποστηρίξουμε τους Προέδρους και την ιστορία μας και να είμαστε ανοιχτοί για αμφίπλευρη διεύρυνση.
Η 3η Σεπτέμβρη θα είναι αφιερωμένη στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και το Δημογραφικό. Τα στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφηκαν σχεδόν 11.500 γεννήσεις και περισσότεροι από 21.000 θάνατοι, με τη συνολική πληθυσμιακή απώλεια να είναι 4,6%. Υπάρχει… αντίδοτο;
Η χώρα δημογραφικά «μικραίνει» και περιφερειακά ερημώνεται. Απαιτούνται άμεσες πολιτικές με φαστ τρακ διαδικασίες για έργα και κίνητρα ώστε να ενισχύσουμε την παραμονή, αλλά και την επιστροφή στην περιφέρεια και να δημιουργήσουμε τις κοινωνικές υποδομές και το μοντέλο ανάπτυξης που είναι αναγκαίο. Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στον κόσμο της εργασίας, στους αγρότες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όρους του 21ου αιώνα και με πρώτο στόχο την αναζωογόνηση της περιφέρειας.
Στις Περιφερειακές Συνδιασκέψεις παρουσιάζουμε για κάθε περιφέρεια την πρότασης μας και αυτό θα γίνει και στην Κεντρική Μακεδονία όπου τα στελέχη μας δουλεύουν εδώ και μήνες.
Πρόσφατα στις Βρυξέλλες συναντηθήκατε με την Επίτροπο για το Κοινωνικό Κράτος . Ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης;
Πριν από ένα χρόνο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών της ΕΕ παρουσίασα την Έκθεση για την Μεταρρύθμιση του Κοινωνικού Κράτους.
Το 2021 η παιδική φτώχεια στην ΕΕ ήταν 19,3%. Το 2024 είναι 24,1% (στην Ελλάδα 29,7%).
Η προτεραιότητα για την άμυνα είναι κατανοητή και αποδεκτή, αλλά η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της για να προστατεύσει τα σύνορα της. Για να γίνει αυτό πρέπει η κοινωνική πολιτική να ξαναγίνει μια από τις προτεραιότητες στην Ευρώπη.
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών που διαφημίζονται από την Κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί την Ελλάδα ως έναν καθαρό αγοραστή όπλων χωρίς καμία τοπική παραγωγή που θα μπορούσε να ενισχύσει την καινοτομία, την έρευνα , τα πανεπιστήμια , τις επιχειρήσεις και βεβαίως να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Θεωρώ μια απο τις πλέον προβληματικές πολιτικές της κυβέρνησης αυτού του είδους αμυντικές αγορές χωρίς ίχνος επένδυσης.
Αύριο, η «ΜτΚ» διοργανώνει ημερίδα για την Παιδεία. Υπήρξατε υπουργός Παιδείας και μάλιστα ο «νόμος Διαμαντοπούλου» ψηφίστηκε πριν 14 χρόνια με ευρεία συναίνεση των κομμάτων και 255 ψήφους. Σήμερα ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Παιδεία στη χώρα μας;
Η πρώτη σημαντική πρόσκληση είναι η ανάγκη νέων προγραμμάτων σπουδών.
Αυτά που έγιναν το 2011 και εφαρμόστηκαν πιλοτικά σε 800 σχολεία σταμάτησαν, βελτιώθηκαν το 2021 και σήμερα είναι μόνο σε λίγα σχολεία, ενώ υπάρχει τεράστια ανάγκη επαναστατικής αλλαγής των προγραμμάτων σπουδών στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αλλαγές που δεν αφορούν απλά τις ψηφιακές δεξιότητες αλλά την πρωτεραιοποίηση των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.
Το Εθνικό Απολυτήριο είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμη πρόταση και ζήτησε να γίνει συζήτηση με όλα τα κόμματα στην Επιτροπή της Βουλής. Η Υπουργός δεν απάντησε ακόμα.
Τέλος τρίτο και σημαντικό όσον αφορά τα πανεπιστήμια η προτεραιότητα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο και υπάρχει αδήριτη ανάγκη του συστήματος διοίκησης, της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου και της συνεχούς επένδυσης.
Τα μη κρατικά δεν είναι η κύρια προτεραιότητα, εξάλλου στη χώρα λειτουργούν εδώ και χρόνια (και επί ΣΥΡΙΖΑ) 33 ιδιωτικά κολέγια που δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα. Το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου που η κυβέρνηση (6) χρόνια τώρα δεν κατάφερε να επιτύχει.