Συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»

ΔΕΚ 26, 2010

Ανήκετε στους πολιτικούς που είχαν εγκαίρως τοποθετηθεί κατά της διενέργειας εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σκηνικό κατάρρευσης των παραδοσιακών πολιτικών συστημάτων. Εκτιμάτε ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτεια ή τελικώς οι πολίτες θα ψηφίσουν πιο παραδοσιακά και όχι παρακινημένοι από την οργή;

«Θέλω να σας θυμίσω ότι τον Νοέμβριο έγινε κυβέρνηση στηριζόμενη από τεράστια πλειοψηφία, ενώ ταυτόχρονα κηρύξαμε και την προεκλογική περίοδο παίζοντας με τον χρόνο των εκλογών. Αυτό το θεωρώ πολιτικά κορυφαίο λάθος. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την οργή αλλά και τη βούληση. Οι πολίτες είναι ώριμοι και θα πάρουν την ευθύνη της ψήφου που αφορά τη χώρα και τη ζωή τους. Θεωρώ καθήκον μου να απαντήσω, να εξηγήσω, να προτείνω, να υποστηρίξω αυτό που θεωρώ εθνικό συμφέρον, αλλά και δικαίωμά μου να ζητήσω απαντήσεις και από τους άλλους. Αν ο ελληνικός λαός εκτιμήσει απαντήσεις και θέσεις και αποφασίσει για πρωθυπουργό τον κ. Αλ. Τσίπρα ή για υπουργό Εξωτερικών τον κ. Π. Καμμένο, οφείλω να το σεβαστώ».

Ναι, αλλά φαίνεται ότι ο λαός μπορεί να επιλέξει και πιο ακραίες Λύσεις. Σας ανησυχεί η διαφαινόμενη είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή;

«Είθισται τα ακραία κόμματα αντίδρασης όταν μπαίνουν στη Βουλή να συντονίζονται με τον κοινοβουλευτισμό ως σύστημα συμπεριφοράς. Φοβούμαι όμως ότι στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής το θηρίο δεν πρόκειται να εξημερωθεί .

Κατά τη γνώμη σας ποιος είναι ο εκλογικός πήχης για το ΠαΣοΚ;

Εκείνος που διασφαλίζει την πρωτοβουλία των κινήσεων για τη συγκρότηση μιας υπεύθυνης κυβέρνησης πολιτικής συνεργασίας. Αυτό σημαίνει το ΠαΣοΚ πρώτο κόμμα και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βαγγέλη Βενιζέλο».

Αν, όπως φαίνεται, δεν υπάρξει αυτοδυναμία, εσείς τι θα προτιμούσατε: μια συνεργασία ΠαΣοΚ – ΝΔ ή μια ευρύτερη συμφωνία και με κάποια κόμματα της Αριστεράς;

«Κατ’ αρχάς είναι θεμελιώδης η διαφορά στην εξέλιξη. Προχωράμε σε μια αλλαγή του πολιτικού συστήματος μέσα από την παραδοχή ότι προς το παρόν τουλάχιστον το μονοκομματικό μοντέλο αυτοδύναμων κυβερνήσεων έκλεισε τον κύκλο του. Η νέα εποχή χρειάζεται κουλτούρα συνεργασιών απέναντι στην επικρατούσα πολιτική πρακτική Σαμαρά αλλά και άλλων αρχηγών που «ανατινάζουν γέφυρες». Όταν ανατινάξεις όλες τις γέφυρες, δεν έχεις πορεία επιστροφής, μπαίνεις στη λογική της «κυβίστησης» που τόσο είθισται πλέον… κάνοντας αναξιόπιστη την πολιτική».

Θεωρείτε ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να αναλάβει την πρωθυπουργία ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ή μήπως θα διευκόλυνε τη συμφωνία η επιλογή τρίτου προσώπου, όπως π.χ. του κ. Λουκά Παπαδήμου;

«Αρχικά να υπογραμμίσω ότι δεν γίνεται να πάμε πάλι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπου ο Πρωθυπουργός για οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να συζητεί με τους αρχηγούς των κομμάτων. Η κυβέρνηση πρέπει να βασίζεται σε προγραμματική συμφωνία πέραν της δανειακής σύμβασης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Εκείνος θα ορίζει τους υπουργούς της κυβέρνησης του, οι οποίοι με βάση καθορισμένους στόχους θα λογοδοτούν στο Κοινοβούλιο ανά δύο μήνες για τα πεπραγμένα τους. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα ορθολογικά δομημένο πλαίσιο λειτουργίας για μια κυβέρνηση συνεργασίας που κοιτάζει το δάσος του καλού συνόλου και όχι το δέντρο του ενός προσώπου».

Κατά την άποψή σας το ΠαΣοΚ έκανε ικανοποιητική αυτοκριτική; Βλέπουμε την υπόθεση Τσοχατζόπουλου να παρασέρνει για μία ακόμη φορά την προεκλογική περίοδο στη σκανδαλολογία.

«Η αυτοκριτική δεν είναι στιγμιαίο γεγονός μιας χρήσης. Είναι αμφίδρομη διαδικασία με τους πολίτες, τα στελέχη και τα μέλη, κρατά στον χρόνο και δεν αφορά μόνο ένα γεγονός. Είναι συνειδητή, είναι βαθιά εσωτερική λειτουργία, που οδηγεί στην κάθαρση, και όχι αυτομαστίγωμα χωρίς προοπτική».

Πώς οραματίζεστε το ΠαΣοΚ της επόμενης μέρας;

«Το ΠαΣοΚ της επόμενης μέρας θα προσδιοριστεί σαφώς και αυτονόητα από το ΠαΣοΚ της σημερινής μέρας. Το στίγμα, ο πολιτικός του λόγος, η κοινωνική του απήχηση διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα. Πάντα η δημοκρατική παράταξη εξελισσόταν, ανανεωνόταν και άνοιγε νέους δρόμους στα πολιτικά δεδομένα του τόπου. Όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά από πεποίθηση στην αλλαγή και στην ανάγκη της εξέλιξης. Το σίγουρο είναι ότι την επομένη των εκλογών απαιτείται τσουνάμι αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Υπάρχει χώρος για νέο κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς;

«Η έκπληξη είναι πλέον να δηλώσεις ότι δεν κάνεις νέο κόμμα».

Εκτιμάτε άτι το ΠαΣοΚ λέει όλη την αλήθεια στον κόσμο για τα μέτρα του Ιουνίου;

«Αυτές οι εκλογές είναι ίσως οι πρώτες που οι πολίτες έχουν όλη την εικόνα μπροστά τους διαυγή. Καμία αστήρικτη υπόσχεση, καμία “λίστα δώρων”, καμία εύκολη δέσμευση, καμία επίπλαστη πραγματικότητα δεν πρόκειται να γίνει πιστευτή. Το ΠαΣοΚ υπέστη και το κόστος του προεκλογικού μαξιμαλισμού και τη φθορά της μετεκλογικής αλήθειας. Τον ίδιο δύσκολο δρόμο πλέον θα αναγκαστούν να διαβούν όλα τα κόμματα. Αργά ή γρήγορα το μακιγιάζ της θωπείας του ψηφοφόρου θα φύγει και τότε η εικόνα θα είναι αμείλικτη».

Ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής ατζέντας είναι το Μεταναστευτικό. Κοινή επιστολή από τη Γερμανία και τη Γαλλία ζητεί την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων. Θεωρείτε ότι είναι προθάλαμος για την έξοδό μας από τη Συνθήκη Σένγκεν;

«Από τη στιγμή που κράτη όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία υποστηρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν ελέγχους ή ζητούν συγκεκριμένες εξαιρέσεις, σημαίνει ότι μπορούν να μπουν και άλλα πράγματα στο τραπέζι των αλλαγών και των βελτιώσεων και από άλλες χώρες όπως η Ελλάδα. Η Ελλάδα λοιπόν θα μπορούσε από μέρους της να ζητήσει να γίνει παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο του 2008, ώστε με οργανωμένο τρόπο να αρθούν τα εμπόδια μετακίνησης προς τη χώρα τελικού προορισμού, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο εκ μέρους όσων εισέρχονται παράνομα. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται προσοχή, γιατί η a la carte εφαρμογή ευρωπαϊκών θεσμών οδηγεί σε αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών πολιτικών συνολικά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στην Athens Voice και τη Σώτη Τριανταφύλλου

ΟΚΤ 2, 2024