Άρθρο Άννας Διαμαντοπούλου για Βήμα

ΑΥΓ 8, 2024

«Προβλέπουμε για να Έχουμε»

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπήρξε και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις χώρες που έχουν στόχους και σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό για όλους.

Τεράστια ποσά πρωτοφανή για τις χώρες της ΕΕ διατίθενται για μεταρρυθμίσεις και υλοποίηση έργων. Είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρούμε τέτοια ευκαιρία. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη πολιτική νερού και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οι χώρες οι οποίες αναλογικά κατέθεσαν τα μεγαλύτερα προγράμματα είναι η Ισπανία και η Ιταλία και ακολουθούν η Κροατία, η Κύπρος και η Σλοβενία.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε αποσπασματικά έργα σε διάφορες περιοχές χωρίς μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που ήταν προφανές τα τελευταία χρόνια ότι θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα στην ελιά, στην πατάτα, στα οπωροκηπευτικά, τις επιπτώσεις στον τουρισμό και τα νησιά και ήδη 14 δήμοι έχουν πρόβλημα έλλειψης νερού για τους πολίτες. Μετά από 50 χρόνια δημοκρατίας η ένταξη μας στην ΕΕ και πολλά ευρωπαϊκά κοινοτικά πλαίσια και επιμέρους προγράμματα έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε με ένα συγκεντρωτικό κράτος που αρνείται συγκροτημένες εθνικές πολιτικές με στόχους και χρονοδιαγράμματα και με περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση που όχι μόνο δεν έχουν την δυνατότητα υλοποίησης αναγκαίων έργων αλλά τις περισσότερες φορές δεν συμμετέχουν καν στη αναγκαία διαβούλευση.

Η πολιτική νερού αφορά την εξοικονόμηση και την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Όσον αφορά την διαχείριση υπάρχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, η ΕΕ και φορείς έχουν προτείνει εδώ και χρόνια συγκεκριμένη πολιτική. Απαιτούνται έργα ορεινής οικονομίας, μικρά φράγματα, ώστε να σταματά η ροή του νερού και να βοηθούν την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα.
Απαιτούνται έργα συντήρησης των αγωγών από τους οποίους υπάρχουν τεράστιες απώλειες, νέοι αγωγοί εκεί που υπάρχουν νέες ανάγκες και έργα αφαλάτωσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που γίνονται σε αρκετές περιοχές ήδη (Κύπρος).

Όσον αφορά στην εξοικονόμηση απαιτείται τεχνολογική αναβάθμιση των αρδευτικών συστημάτων προς όφελος και των αγροτών και της εξοικονόμησης νερού , έξυπνοι μετρητές στα σπίτια και βεβαίως ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι απαιτείται μια γενικευμένη καμπάνια προς τους πολίτες για την αλλαγή της προσωπικής τους συμπεριφοράς και την αποφυγή της σπατάλης. Η υλοποίηση της πολιτικής νερού πρέπει να γίνει με fast track διαδικασίες ως ένα ζήτημα που αφορά δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που κινδυνεύει με έλλειψη.

Πριν από χρόνια είχαμε το σύνθημα «προσέχουμε για να έχουμε». Αυτό τώρα δεν είναι πλέον αρκετό και για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας η πολιτική θα είναι «Προβλέπουμε για να Εχουμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα και το Ενεργειακό Τρίλλημα

ΟΚΤ 2, 2024

Συνέντευξη στην Athens Voice και τη Σώτη Τριανταφύλλου

ΟΚΤ 2, 2024

Συνέντευξη στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου

ΟΚΤ 2, 2024