“Με το απολυτήριο σε ΑΕΙ – ΤΕΙ”, συνέντευξη στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

ΙΟΥΛ 20, 2009

«Αρνούμαι τη λογική να απέχουμε από τον εθνικό διάλογο σε κρίσιμα θέματα στρατηγικής όπως η Παιδεία και να τα πετροβολούμε όλα», δηλώνει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Και αφού χαρακτηρίζει τη «συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στον διάλογο, εθνικό καθήκον», καταλήγει: «Εμείς θέλουμε συναινέσεις επί προτάσεων τις οποίες θα υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Η συμφωνία σε θέματα Παιδείας είναι το πρώτο βήμα για μια μακρόχρονη εθνική στρατηγική, όπου οι κυβερνήσεις θα πορεύονται με συμφωνημένες αρχές, στην Παιδεία αλλά και στην προοπτική της χώρας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως και σ΄ αυτή την προσπάθεια μπερδεύει τον “χρυσό” με τη “χρυσόσκονη”». Η αρμόδια για θέματα Παιδείας θεωρεί ότι είναι πλέον ανάγκη η αλλαγή εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και λέει ότι διαβατήριο για ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση θα είναι το ισχυρό απολυτήριο. Επισημαίνει ωστόσο ότι η Ν.Δ. σ΄ αυτόν τον διάλογο προσέρχεται χωρίς προτάσεις.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Διαμαντής Κώστας

Έχετε συμφωνήσει τυπικά με τις προτάσεις του Άρη Σπηλιωτόπουλου; Πείτε μου τις προτάσεις, να σας πω αν συμφωνώ!! Μέχρι σήμερα, όσον αφορά προτάσεις της Ν.Δ., μηδέν εις το πηλίκον.

Βασίλης Γεωργιάδης

Είναι το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να προχωρήσει ως κυβέρνηση σε αποτελεσματικές αλλαγές στην Παιδεία;

Το πρόγραμμά μας έχει στόχο τη δημόσια δωρεάν, υψηλής ποιότητας Παιδεία για όλους. Προβλέπει μέτρα, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό.

Παραδείγματα: Στόχος μας σε μια τετραετία το ολοήμερο σχολείο σε κάθε σημείο της χώρας, με ενιαίο πρόγραμμα, χωρίς ωρομίσθιους δασκάλους. Το κόστος των υποδομών και των επιπλέον παρεμβάσεων υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ και αφορά 1.450 σχολεία. Το αποτέλεσμα για την οικογένεια θα είναι να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία μιας και στο δημοτικό σχολείο θα ενσωματωθεί η σωστή γνώση της ξένης γλώσσας, τα αθλητικά και καλλιτεχνικά μαθήματα.

Δεύτερο παράδειγμα, στη Γ΄ Γυμνασίου θα υπάρχει πιστοποίηση της ξένης γλώσσας και της χρήσης πληροφορικής από το δημόσιο σχολείο.

Επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του έργου τους σε όλες τις βαθμίδες. Στόχος μας, σε μια πενταετία η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στο σχολείο, όταν σήμερα είναι 25η στους 27. Ιδιαίτερα γι΄ αυτό υπάρχουν επαρκείς πόροι στο ΕΣΠΑ εφόσον υπάρχει σχεδιασμός και βούληση. Τρίτο παράδειγμα: νέος χωροταξικός σχεδιασμός στα ΑΕΙ και νόμος που θα κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο και θα λύνει ζητήματα όπως το καυτό θέμα της εκλογής των πρυτανικών και προεδρικών αρχών κάθε ΑΕΙ. Προσωπικά πιστεύω στην αντιπροσωπευτικότητα, δηλαδή στον συνδυασμό της καθολικής ψηφοφορίας με την αναλογικότητα. Αυτό αφορά καθηγητές και φοιτητές. Ας μην ξεχνάμε ότι το 5% για την Παιδεία αποτελεί δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου, ως μητέρα όλων των αλλαγών.

Έλλη Κούσουλα

Μπορούμε να μάθουμε τις διαφωνίες ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. για την παιδεία;

Ιδεολογικές και πολιτικές, στην πράξη και τη θεωρία! Η Ν.Δ. δεν υποστήριξε τη δημόσια δωρεάν Παιδεία. Πέντε χρόνια τώρα μειώνει τις δαπάνες για την Παιδεία. Αυξήθηκαν κατά 77% τα παιδιά που πάνε σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ενώ με τη βιαστική και ανεπεξέργαστη βάση του 10, έστρεψε χιλιάδες παιδιά στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Δεν υποστήριξε την ποιότητα, αρκεί να πούμε ότι στα δημόσια τεχνικά λύκεια μειώθηκαν οι μαθητές κατά 30%!!! Και βέβαια η πολιτική της δεν αφορά όλους: Ποτέ τα σχολεία για τα άτομα με αναπηρίες δεν είχαν τόσα προβλήματα, η ενισχυτική διδασκαλία έχει απαξιωθεί, ενώ δασκάλα που επιχείρησε υποστήριξη των παιδιών των μεταναστών οδηγήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση στα δικαστήρια.

Μαρία Αλεξίου

Κλείνουν 41 ΤΕΙ, υπάρχει τρόπος να μείνουν ανοιχτά ή πράγματι πρέπει να κλείσουν;

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές σχολές ΤΕΙ οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της οικονομίας. Άλλες πρέπει να κλείσουν, άλλες να συγχωνευτούν με υπάρχουσες, ενώ νέες πρέπει να ανοίξουν. Για να παρθούν αυτές οι αποφάσεις χρειάζεται σοβαρή αξιολόγηση και σταθερή πολιτική βούληση που να μη μοιράζει ΤΕΙ και Πανεπιστήμια για ψηφοθηρικούς λόγους. Σ΄ αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας, αλλά επιτέλους όταν παθαίνεις, μαθαίνεις!

Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν 13 νέες σχολές ΑΕΙ, οι οποίες θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο χωρίς κτίρια, χωρίς ούτε έναν καθηγητή!

Αναστάσιος Κολοκυθάς

Συμφωνείτε όλοι στον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ; Ποιος τελικά θα είναι ο νέος τρόπος εισαγωγής;

Η ανάγκη για αλλαγή είναι δεδομένη. Όταν όλοι καταθέσουν τις προτάσεις τους θα δούμε ποιοι συμφωνούν! Περιορίζομαι επομένως στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ που εξαιρετικά επιγραμματικά μιλάει για: τη λειτουργία του λυκείου ως αυτόνομη μονάδα με το Εθνικό Απολυτήριο ως διαβατήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ως μεταβατική φάση προτείνουμε τα εξής βήματα: αλλαγή της ύλης και του τρόπου διδασκαλίας στην Α΄ και Β΄ Λυκείου, τη μείωση σε μικρό αριθμό μαθημάτων στην Γ΄ Λυκείου, όπου ουσιαστικά θα γίνεται η προετοιμασία για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, εσωτερικές εθνικές αντικειμενικές εξετάσεις επί αυτών των μαθημάτων, δεξαμενή μεγάλου αριθμού θεμάτων στο Διαδίκτυο, που θα αλλάζουν κάθε χρόνο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στάθμιση του βαθμού του Λυκείου από κάθε Ανώτατο Ίδρυμα.

Καλλιόπη Ασημακοπούλου

Είναι σωστό μέτρο να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις σχολές χαμηλής ζήτησης; Κάθε σχολή πρέπει να έχει αντίκρυσμα στο επιστημονικό ενδιαφέρον και την προοπτική που παρέχει το πτυχίο στον σπουδαστή.

Όταν αυτό αξιολογηθεί, και με την προϋπόθεση του ισχυρού Εθνικού Απολυτηρίου, θεωρούμε ότι μπορεί να εξεταστεί.

Μιχάλης Παύλου

Στις 30/8 αρχίζει η νομιμοποίηση των κολεγίων. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι αυστηρά ή χρειάζονται ακόμη πιο αυστηρές ρυθμίσεις;

Δεδομένης της κυβερνητικής αδράνειας, για το θέμα αυτό πέρυσι τον Νοέμβριο παρενέβην στον επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Παιδείας και την αντίστοιχη επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καταθέσαμε στη Βουλή την πρότασή μας που αφορά και ευρωπαϊκή και εθνική παρέμβαση.

Πρώτο μέτρο η λειτουργία δημόσιας αρχής αξιολόγησης και ελέγχου της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, στην οποία ανήκουν τα κολέγια. Δυστυχώς η κυβέρνηση με τις επιλογές της παρέχει «άδεια κολεγίου» χωρίς τον ενδεδειγμένο έλεγχο και αξιολόγηση ποιότητας σπουδών και υποδομών.

Γιάννης Καράς

Λένε ότι ο διάλογος για την Παιδεία θα ήταν άδειο πουκάμισο εάν δεν πηγαίνατε εσείς.

Θεωρώ τη συμμετοχή μας εθνικό καθήκον και το εκπαιδευτικό μας σύστημα βατήρα για την αναγέννηση της χώρας, αλλά και την προκοπή κάθε οικογένειας, κάθε νέου ανθρώπου. Αρνούμαι τη λογική τού απέχω απ΄ όλα και πετροβολώ· περιεχόμενο στο πουκάμισο δίνει η δίκαιη και δημιουργική αντιπολίτευση που αποκαλύπτει την πολιτική διαφορά, την ανικανότητα του αντιπάλου, προτείνοντας ταυτόχρονα τη δική σου θέση. Για μία ακόμη φορά, την περασμένη Παρασκευή στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τη λεπτομερή πρότασή μας για την τεχνική εκπαίδευση, την οποία θεωρώ κορυφαία προτεραιότητα. Πάνω σε αυτή έγινε η συζήτηση από όλους τους συμμετέχοντες φορείς.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. αποχώρησε αφού είπε ότι ελπίζει το δικό του κόμμα να φέρει στο μέλλον πρόταση!!!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στην Athens Voice και τη Σώτη Τριανταφύλλου

ΟΚΤ 2, 2024