«Είμαστε ήδη στη μετά – Ν.Δ. εποχή»

ΑΥΓ 30, 2009

Συνέντευξη στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ Παραφράζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου, η Άννα Διαμαντοπούλου περιγράφει το στόχο που πρέπει να θέσει μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: «Αν δεν αφανίσουμε το δημόσιο χρέος και τη διαφθορά, τότε αυτά θα αφανίσουν τη χώρα».
Κι αυτό γιατί, κατά τη γνώμη της, η κατάσταση που θα κληθεί να διαχειριστεί το κόμμα της, αν κερδίσει τις εκλογές, θα είναι πολύ χειρότερη απ’ αυτή που είχε αντιμετωπίσει το 1981.

**Η βουλευτής Α’ Αθηνών λέει ότι «πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στη νέα γενιά: τέρμα τα “οι δικοί μας”, “οι δικοί τους” και “οι άλλοι”. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προκαλέσει ένα big bang στην πολιτική».

** Σχετικά, τέλος, με την πρόταση Κύρκου για διάλογο ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει ότι οι αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνουν τον Λ. Κύρκο. Ελπίζω να βρούμε συνομιλητές. Θα βοηθήσει όλους και κυρίως τη χώρα μας».

 

* Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο απομακρύνεται;

– Έχουμε διατυπώσει και τεκμηριώσει το αίτημα των εκλογών εδώ και καιρό και έχουμε εξηγήσει την στάση μας για το επόμενο διάστημα. Αρνούμαι να συμμετέχω στα καθημερινά Λόττο των ημερομηνιών. Τελεία. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική θα έχουν συγκλονιστικές επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και κατ’ εξοχήν βεβαίως περιβαλλοντικό επίπεδο, στη ζωή του μισού πληθυσμού της χώρας. Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι μία κυβέρνηση που παθαίνει και δεν μαθαίνει, δημιουργεί λαϊκή απαίτηση να τα «μαζεύει και να φεύγει».

 

* Η αίσθηση των περισσότερων είναι ότι το πολιτικό σύστημά μας εκτός από διεφθαρμένο είναι και αναποτελεσματικό. Ή, μήπως, αυτά πάνε μαζί;

– Η αφοριστική γενίκευση είναι επικίνδυνη και εσφαλμένη. Είναι όμως σαφές ότι διαφθορά και αναποτελεσματικότητα πάνε μαζί! Για να παραφράσω τον Ανδρέα Παπανδρέου, εάν δεν αφανίσουμε το δημόσιο χρέος και τη διαφθορά, τότε αυτά θα αφανίσουν τη χώρα. Φοβάμαι ότι ο μέλλων είναι ήδη ενεστώς, και εμείς πρέπει να τον κάνουμε παρελθόντα.

 

* Έχετε προεξοφλήσει τη νίκη στις εκλογές. Δεν σας φοβίζει να πάει η Ν.Δ. στις κάλπες με άλλη ηγεσία;

– Η αλαζονεία είναι ο χειρότερος σύμβουλος και για το δρόμο αλλά και μετά τη νίκη. Χρειάζεται επομένως εγρήγορση και συνεχής προσπάθεια. Θεωρώ ότι είμαστε πλέον στη «μετα-νεοδημοκρατική» περίοδο, με συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός χωρίς πολιτικό και ηθικό βάρος. Υπάρχει κενό εξουσίας και αρνητική πορεία σε όλους τους επί μέρους τομείς…

 

* Μπορεί να προηγείστε στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο η ελπίδα ότι με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θ’ αλλάξουν τα πράγματα δεν είναι διάχυτη. Μάλλον σαν λύση ανάγκης, ελλείψει άλλης, σας αντιμετωπίζει ο κόσμος. Εχετε διαφορετική εντύπωση;

– Εδώ και δύο δεκαετίες παρατηρείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το φαινόμενο της αρνητικής ψήφου και έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες με οικονομικά, κοινωνιολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Επειδή, λοιπόν, μετά από μία πενταετία «δημοσκοπικής διακυβέρνησης», η καταψήφιση της Ν.Δ. φαίνεται εξαιρετικά πιθανή, εμείς έχουμε ως ευθύνη να αναπτερώσουμε την ελπίδα, την εμπιστοσύνη και την πίστη του κόσμου. Εγχείρημα δύσκολο στην εποχή μας, αλλά θεωρώ ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει κατακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα και το ΠΑΣΟΚ κερδίζει σε θετική στήριξη όσο ξετυλίγει πρόγραμμα και λύσεις. Θα έλεγα δε πως στη συγκεκριμένη παρακμιακή κατάσταση του πολιτικού συστήματος χρειάζεται πρώτα απ’ όλα ένα μήνυμα στη νέα γενιά. Τέρμα τα «οι δικοί μας, οι δικοί τους, οι άλλοι»… ανοικτοί ορίζοντες για όλα και παντού. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει και μπορεί να προκαλέσει ένα big bang στην πολιτική…

 

* Οι πρώτες 100 μέρες μιας νέας κυβέρνησης είναι κρίσιμες και στο πραγματικό και στο συμβολικό επίπεδο. Περίοδο χάριτος δεν θα έχετε. Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις σας;

– Ανάπτυξη: Χρειαζόμαστε αμέσως ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης αλλά και ανάπτυξης. Τέλος στο δημοσιονομικό κατήφορο και νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, με άμεσες κοινωνικές παρεμβάσεις που πρώτα θα αντιμετωπίζουν τον κάθε μορφής κοινωνικό αποκλεισμό. Ξερίζωμα της διαφθοράς: Ενα σύνολο συντονισμένων παρεμβάσεων που αφορούν το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση. Στρατηγική παιδείας: Το στίγμα της προτεραιότητας στην παιδεία είναι αναγκαίο για την ατομική προοπτική κάθε νέου και για την μακροπρόθεσμη επιτυχία των δύο παραπάνω επιλογών. Εξωτερική πολιτική: Πέραν της αποκατάστασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού κύρους της χώρας, χρειάζεται νέα στρατηγική στην εξωτερική πολιτική εξίσου επείγουσα με την οικονομική ανάκαμψη. Δεν αρκεί πια η πετυχημένη πυξίδα της δεκαετίας του ’90. Ο κόσμος άλλαξε και η Ελλάδα πελαγοδρομεί, όταν π.χ. η Τουρκία μετατρέπεται καθημερινά σε περιφερειακή δύναμη κινούμενη στο τετράγωνο Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική, Ισλάμ.

 

* Συμφωνείτε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι χρειάζεται μια αναδιανομή του εισοδήματος σαν και αυτή που εφαρμόστηκε το 1981;

– Οι αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο πρέπει να οδηγούν σε δίκαιη αναδιανομή του πλούτου όχι μόνο στους σημερινούς πολίτες της χώρας, αλλά και στις μελλοντικές γενιές. Δυστυχώς, τα δεδομένα που θα αντιμετωπίσει ο Γ. Παπανδρέου είναι πιο δύσκολα από το 1981 και πρέπει να παραδεχθούμε ότι το έργο του θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Η Ν.Δ. υπήρξε αναποτελεσματική στη μεταφορά πλούτου από τα χαμηλά εισοδήματα στα υψηλά. Κλασικό «επίτευγμά» της η μείωση στη φορολόγηση των κερδών, χωρίς αύξηση επενδύσεων, ενώ υπήρξε αύξηση στη φορολόγηση των μισθωτών.

 

* Με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα περιθώριά σας, αν κερδίσετε τις εκλογές, στενεύουν. Τι θα κάνετε;

– Όσον αφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθούν μέχρι το 2010 όπως έχει υποσχεθεί. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει και τη Γερμανία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αυτό που ονομάζουμε επιτήρηση. Ο πιθανός χρόνος που θα δοθεί για την έξοδο της Γερμανίας θα είναι το 2012 και αυτό θα συμπαρασύρει κατά την άποψή μου χώρες όπως η Γαλλία, που έχει όριο το 2011, αλλά και η Ελλάδα που έχει όριο το 2010. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το παρουσιάσει ως επιτυχία – μεγάλη πλάνη, μεγάλο λάθος. Εάν η χώρα δεν ακολουθήσει ένα οργανωμένο πρόγραμμα πραγματικών, επιτέλους, μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της διοίκησης, καμία παράταση και καμιά ευρωπαϊκή υποστήριξη δεν μας σώζουν.

 

* Σχετικά με τη φιλολαϊκή πολιτική που έχετε υποσχεθεί;

– Όσον αφορά τη φιλολαϊκή πολιτική, τώρα… φιλολαϊκό δεν είναι αυτό που χαϊδεύει συγκεκριμένες ομάδες για μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως ώς τις επόμενες εκλογές, φιλολαϊκό με την έννοια της πραγματικής αριστεράς είναι αυτό που ωφελεί τους πολλούς επί μακρόν. Μόνο τέτοιου είδους φιλολαϊκή πολιτική μπορούμε να ασκήσουμε. Αν εννοούμε παροχές ατομικού τύπου, τις θεωρώ αδύνατες.

 

* Μπορεί, τελικά, η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των κολεγίων μετά την οδηγία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

-Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει! Μήνες τώρα έχουμε προτείνει μια ουσιαστική παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής ελέγχου της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Όσον αφορά δε την τρέχουσα διαχείριση, η κυβέρνηση παρά την επιμονή μας, δεν παρεμβαίνει στην παραπλανητική διαφήμιση των κολεγίων, ενώ η επιτροπή αδειοδότησης των κολεγίων συνεδριάζει με αδιαφανείς διαδικασίες, όπως έχουν ήδη καταγγείλει μέλη της, που παραιτήθηκαν. Υπενθυμίζω δε τη χαλαρότητα των κριτηρίων, όπως η προϋπόθεση εκπαιδευτικού χώρου 300 τ.μ. για την αδειοδότηση! Η κυβέρνηση μακροπρόθεσμα αδιαφορεί και βραχυπρόθεσμα αδρανεί όχι απλά για την προοπτική της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά ακόμη και για την ποιότητα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

 

* Ο Λ. Κύρκος είπε ότι τώρα οι συνθήκες είναι ώριμες για έναν διάλογο της αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ. Η άποψή του, όμως, είναι μειοψηφική…

– Η ελεύθερη πτώση και οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Συνασπισμό δημιουργούν ένα θολό τοπίο, αλλά δικαιώνουν τον Λεωνίδα Κύρκο. Το ΠΑΣΟΚ πίστευε και πιστεύει σε μια ευρεία προοδευτική συνεργασία στη βάση και στη διακυβέρνηση. Ελπίζω να βρούμε συνομιλητές σ’ αυτή την κατεύθυνση γιατί υπάρχει πλούτος απόψεων και προσώπων. Θα βοηθήσει όλους και κυρίως τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στην Athens Voice και τη Σώτη Τριανταφύλλου

ΟΚΤ 2, 2024