“Όταν το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επανακτήσει τον στρατηγικό έλεγχο του ΟΤΕ”

ΜΑΙ 7, 2008

Στην εκπομπή “πρώτη σελίδα” με τον Θάνο Σιαφάκα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πως πιστεύετε ότι ο ΟΤΕ μπορεί να επιστρέψει στο δημόσιο; Αν το πιστεύετε; Ποια είναι η μεθοδολογία;»

Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: « Πρώτον, η διατύπωση της κας Κατσέλη δεν ήταν αυτή. Την επομένη λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση -επειδή πιστεύει ότι ο ΟΤΕ είναι μια πολύ σημαντική εταιρία για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών- θα επιχειρήσει μέσα στα πλαίσια που κινείται η χώρα και η κάθε κυβέρνηση -που είναι τα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και κανόνων τους οποίους έχει αποδεχθεί- να επανακτήσει την δυνατότητα στρατηγικού ελέγχου -από πλευράς δημοσίου- του ΟΤΕ.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λογικά ή το δημόσιο θα πρέπει να βγει στο χρηματιστήριο και να αγοράζει μετοχές με την προϋπόθεση ότι κάποιος πουλάει.»

 

 

 

 

Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: « Υπάρχουν εργαλεία που το δημόσιο έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ή για να πάρει μετοχές, ή για να κάνει νομική ρύθμιση, η οποία επαναλαμβάνω θα είναι μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια της ΕΕ.»

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως είναι παρακινδυνευμένο να υποστηρίζετε ότι θα πάρουμε τον ΟΤΕ πίσω και μήπως αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για άλλους επενδυτές που θα επιθυμούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας;»

 

 

Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: « Η ΕΕ λέει μπορείτε να έχετε δημόσιο ό,τι θέλετε. Οι επενδυτές βλέπουν το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα και η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και διέπεται από κανόνες και του ανταγωνισμού αλλά και από κανόνες που αφορούν την κοινωνική συνοχή. Δεν καταλαβαίνω, γιατί ένας επενδυτής θα φοβόταν από την θέση του ΠΑΣΟΚ και δεν φοβήθηκε από τις παρεμβάσεις που έκανε η ΝΔ λόγω των δικών της λαθών με τις νομοθεσίες που έκανε…»

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Προφανώς δεν βλέπετε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μια διολίσθηση σε έναν κρατισμό της δεκαετίας του 80;»

 

 

 

Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: « Καθόλου, άλλο είναι ο κρατισμός και άλλο πράγμα είναι να θεωρούμε ότι σε ορισμένες επιχειρήσεις ο ρόλος του δημοσίου πρέπει να είναι σημαντικός στρατηγικός γιατί έχει να κάνει με την ανάπτυξη της χώρας.»

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κάποιοι λένε ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί αυτή την πολιτική στο ζήτημα του ΟΤΕ γιατί επηρεάζεται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ότι υπάρχει αντιπολιτευτικός ανταγωνισμός ποιος θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο…»

 

Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: « Είναι πολιτικά άδικες και εύκολες ερμηνείες για να συνεχιστεί αυτό το πολιτικό παιχνίδι. Εμείς έχουμε θέσεις που ειδικά στο θέμα του ΟΤΕ δεν έχουν αλλάξει και από το παρελθόν. Καμία προσαρμογή δεν έχουμε σε θέσεις νέες ώστε να φτάνουμε τον ΣΥΝ. Καλό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λίγο πιο σαφείς τις θέσεις του όσον αφορά την δυνατότητα ρεαλιστικού σχεδιασμού και εφαρμογής.»

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κος Λοβέρδος βγήκε ανοιχτά για το θέμα των Σκοπίων και είπε ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να αποδεχτεί την ονομασία «Νέα Μακεδονία» για τα Σκόπια. Συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση; Είναι η επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ;»

 

 

Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: « Είναι η επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ. Ο προσδιορισμός πρέπει να είναι γεωγραφικός, το είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το «Νέα» δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συζητάμε αυτή τη στιγμή οποιοδήποτε όνομα. Διαφωνώ με την λογική της ονοματολογίας έτσι όπως άνοιξε και από την υπουργό Εξωτερικών.»

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πως εισπράττετε εσείς τη συζήτηση γύρω από το θέμα της πυρηνικής ενέργειας;»

 

 

 

 

Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: « Είναι ένα θέμα που συνολικά έχει απορριφθεί και από τα πολιτικά κόμματα και από τους έλληνες πολίτες. Υπάρχουν δύο συνιστώσεις σε όλη την Ευρώπη συζητείται υπάρχουν πολλές χώρες με πυρηνική ενέργεια υπάρχει λοιπόν ένα θέμα που επαναφέρει το θέμα της πυρηνικής ενέργειας -και λόγω των περιβαλλοντικών προβλημάτων και λόγω της πολύ υψηλής τιμής του πετρελαίου.- Όμως απέχει πολύ από το να θεωρήσει κανείς ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια λύση για την Ευρώπη γιατί λύνει το θέμα του περιβάλλοντος, ή γιατί θα μας λύσει το θέμα των τιμών. Δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, δεν νομίζω ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια ενέργεια που δίνει απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας όταν δεν έχουμε ενεργειακό σχεδιασμό ακόμη και δεν έχουμε αξιοποιήσει το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα που είναι πολύ σημαντικό και πολύ σημαντικότερο από άλλες χώρες και ξαφνικά από την πίσω πόρτα ο κος Σουφλιάς έφερε το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, εγώ θα το έβλεπα «το στρίβειν δια της πυρηνικής ενέργειας», να μην μιλήσουμε για τα τεράστια ζητήματα που έχει να απαντήσει και να απολογηθεί ο κος Σουφλιάς στην ελληνική κοινωνία, να μην μιλήσει ο κος Φώλιας για αυτό που δεν έχει κάνει, που δεν έχει φέρει στη βουλή τον ενεργειακό σχεδιασμό και ξαφνικά ένα πυροτέχνημα για την πυρηνική ενέργεια, με συγχωρείτε τόσο μεγάλα ζητήματα δεν μπαίνουν έτσι στην πολιτική σκηνή.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στην Athens Voice και τη Σώτη Τριανταφύλλου

ΟΚΤ 2, 2024

Συνέντευξη στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου

ΟΚΤ 2, 2024

Συνέντευξη στη Ναυτεμπορικής και τον Τάσο Παππά

ΟΚΤ 1, 2024