«Αποκλεισμοί από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης»

ΜΑΡ 3, 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού Κο Μιχάλη Λιάπη

Θέμα: «Αποκλεισμοί από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης»

Στο φετινό 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης έχει μειωθεί σημαντικά, η συμμετοχή ταινιών Ελλήνων δημιουργών. Η ελληνική παραγωγή Ντοκιμαντέρ συμμετέχει με 48 ταινίες λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, παρά την αύξηση του συνολικού αριθμού των ταινιών που θα προβληθούν.

Εξήντα δύο έλληνες δημιουργοί, με διακηρυγμένη την άποψη τους για στήριξη ενός ‘’καλύτερου διεθνούς Φεστιβάλ, με καλύτερες ελληνικές ταινίες”, διαμαρτύρονται με ανοικτή επιστολή τους, ότι ο Διευθυντής του Φεστιβάλ χωρίς σαφή και αντικειμενικά κριτήρια απέκλεισε απ’ όλα τα προγράμματα του Φεστιβάλ το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμμετοχών. Φαίνεται μάλιστα να μην έλαβε καν υπόψη τις εισηγήσεις της γνωμοδοτικής επιτροπής – που δημιούργησε ο ίδιος, προφανώς για τα «μάτια του κόσμου», και απέκλεισε καταξιωμένους έλληνες δημιουργούς.

Είναι ο ίδιος, που σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε απαξιωτικά και με αρνητικά σχόλια για τους έλληνες κινηματογραφιστές (‘’Οι έλληνες δημιουργοί γίνονται φορτικοί στους ξένους”), παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί το Υπουργείο Πολιτισμού στο χώρο του κινηματογράφου. Είναι ο ίδιος που επικαλείται ποσόστωση μέχρι 30% για την συμμετοχή ελληνικών ταινιών βάσει του νέου Κανονισμού του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που εκτός των άλλων, στόχο έχει να προάγει τη διεθνή παρουσία και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, δημιουργεί αντικίνητρα και αποκλεισμούς, και καταλήγει στον αποκλεισμό από το θεσμό καταξιωμένων ελλήνων δημιουργών, παρότι αποτελεί τον μόνον επίσημο θεσμό Ντοκιμαντέρ του Υπουργείου Πολιτισμού .

Επειδή το φεστιβάλ αποτελεί το κύριο φόρουμ ανταλλαγής ιδεών, τεχνικών προσεγγίσεων, και θεματολογίας σχετικά με το ντοκιμαντέρ, το οποίο από τη φύση του πρέπει να αντανακλά κοινωνικά θέματα και ως εκ τούτου αφορά μεγάλο μέρος του κοινού και της επαγγελματικής κοινότητας

Ερωτάται ο Κος Υπουργός

  • – Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να ενισχύσει ουσιαστικά μέσω των θεσμοθετημένων και επιχορηγούμενων από το κράτος εκδηλώσεων – όπως είναι το Φεστιβάλ – ή και άλλων θεσμοθετημένων πηγών χρηματοδότησης, τα κίνητρα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής στην Ελλάδα και στη διεθνή αγορά ?
  • – Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εφαρμοστεί από το σύνολο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών η καταβολή του 1.5%? Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ευνοούνται τα τελευταία χρόνια από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με ειδικά αφιερώματα σε παραγωγές τους ενώ ο μόνος σταθμός που χορηγεί οικονομικά το Φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ?

– Έχει εγκριθεί ο νέος κανονισμός του φεστιβάλ και πότε; Αν ναι, είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού η εκ νέου τροποποίησή του δεδομένου ότι άλλαξε χωρίς ενημέρωση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας και φαίνεται να καταργήθηκε διάταξη που προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι οι ομόφωνες θετικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής δεσμεύουν τον εκάστοτε Διευθυντή του Φεστιβάλ?

Αθήνα, 04.03.2008

Η Βουλευτής

Άννα Διαμαντοπούλου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια χώρα δεν μπορεί να είναι εταιρία

ΑΥΓ 31, 2012

Ομιλία στο Οικονομικό Συμπόσιο «Alpbach» στη Βιέννη

ΑΥΓ 30, 2012

Δήλωση μετά τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

ΙΟΥΛ 31, 2012