Σημεία ομιλίας της κας Άννας Διαμαντοπούλου στην παρουσίαση του Βιβλίου «Πραγματισμός VS Λαϊκισμός» του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Βασιλείου
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασιλείου η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε τα εξής:
Συνεχάρη τον κ. Βασιλείου για την εξαιρετική παρουσίαση των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της θητείας του (1988-1993), αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο ίδιος, ώστε να βγει το Κυπριακό από τον λήθαργο και να αλλάξει η εικόνα της Κύπρου διεθνώς. Τόνισε δε τη σημασία της υποβολής και αποδοχής της αίτησης ένταξης της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωσης (τότε ΕΟΚ) γεγονός που έδωσε ιδιαίτερη δυναμική στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.
Υπογράμμισε το γεγονός ότι οι παράμετροι της επίλυσης του Κυπριακού και τα σχετικά διλήμματα παραμένουν και σήμερα τα ίδια: Από τη μια μεριά Διζωνική, Δικοινοτική ομοσπονδία με αποδοχή της πολιτικής (όχι όμως και αριθμητικής) ισότητας των δύο κοινοτήτων, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και από την άλλη η απ’ όλους απορριπτέα διχοτόμηση (de facto όπως είναι σήμερα ή με «βελούδινο» διαζύγιο).
Υπενθύμισε ότι παρά την τεράστια επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους ελληνοκυπρίους και την έστω και υποκριτική αποδοχή του από την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους, έχει υποβαθμιστεί στη διεθνή σκηνή το θέμα της εισβολής και της κατοχής και έχει αναδειχθεί το θέμα της λεγόμενης «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».
Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι λιγότερο απομονωμένοι από κάθε άλλη φορά, ότι απολαμβάνουν ειδικών προνομίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, (οικονομική ενίσχυση, δυνατότητες μετακίνησης και διεκδίκησης των περιουσιών τους) και ότι στα κατεχόμενα υπάρχει οικοδομικός οργασμός πάνω στις ελληνικές περιουσίες, οικονομική ανάπτυξη και συνέχιση του εποικισμού.
Η Κυπριακή ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές τον ερχόμενο Φλεβάρη, έχει την ευθύνη για την οικοδόμηση ενός νέου Κυπριακού μέλλοντος ενταγμένο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια με βάση την πολιτική σοφία, τα διδάγματα από την πολυκύμαντη ιστορία του Κυπριακού ζητήματος που έχει αποκομίσει ο λαός και βεβαίως ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου.
Η Ελλάδα οφείλει να χαράξει μια νέα ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της, την ένταξη της Κυπριακής δημοκρατίας στην Ε.Ε. και τον ισότιμο ρόλο της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα όπως απέδειξε και στο παρελθόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν ρόλο ειρηνικής, αναπτυξιακής και αποτελεσματικής δύναμης στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μας.