Συνέντευξη στα Χανιώτικα Νέα

ΑΥΓ 17, 2024

«Δεν φτάνει η καταγγελία του Μητσοτάκη για ν’ αλλάξει η πολιτική κατάσταση . Τώρα το κρίσιμο θέμα είναι, ποιος μπορεί ν’ αναμετρηθεί πρόσωπο με πρόσωπο , με προτάσεις και επιχειρήματα, με διεθνή, κυβερνητική και πολιτική εμπειρία και να επιβληθεί απέναντι του, στις επόμενες εκλογές».

1. Καταγεγραμμένο μεταρρυθμιστικό έργο ως υπουργός, θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεθνής παρουσία μέσα από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση. Τι κινητοποιεί έναν άνθρωπο με τέτοια σταδιοδρομία να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη για το κόμμα συγκυρία;

Για έναν άνθρωπο σαν και εμένα που είμαι στη πολιτική από τα 17 μου χρόνια, είναι αυτονόητο ή θα έλεγα υποχρεωτικό να καταθέσει κεφάλαιο και εμπειρία στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης στην οποία «γεννήθηκα» και είμαι σταθερά εκεί. Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα σε μια δύσκολη συγκυρία, με ένα μικρό ποσοστό συγκριτικά με την ιστορία του, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και με ένα τεράστιο αριθμό ψηφοφόρων να έχει απομακρυνθεί. Πιστεύω όμως ότι η σημερινή συγκυρία, δηλαδή από τη μία πλευρά το μονοπολικό σύστημα που έχει διαμορφωθεί, με δεξιά πλειοψηφία, από την άλλη το ρεκόρ αποχής διαμορφώνουν ανησυχητικές συνθήκες για την Δημοκρατία μας. Την ίδια ώρα η διάψευση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που πρόβαλλε η Κυβέρνηση, η αποτυχία ιδιαίτερα στον χώρο του κοινωνικού κράτους που αφορά την ζωή του πολίτη αλλά και το βερτιγκο που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνουν αναγκαία την ανάδειξη ενός πολιτικού πόλου με σαφές πολιτικό στίγμα, με προτάσεις και αξιοπιστία. Το ΠΑΣΟΚ έχει μία μεγάλη ιστορία και προσφορά, έχει σημαντικά επιτεύγματα αλλά και πολλά λάθη. Η ιστορία όμως γράφεται με εκπλήξεις και ανατροπές. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορώ να αναδείξω το πρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα , μιας εποχής που απαιτεί γνώση και προσεγγίσεις πολύ διαφορετικές όχι απλά από αυτές του προηγουμένου αιώνα, αλλά και της προηγουμένης δεκαετίας. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια μετέχω στα συμβούλια του FEPS – των πολυάριθμων Σοσιαλδημοκρατικών Ινστιτούτων – που αναλύουν και εισηγούνται προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Έχω μελετήσει σε βάθος και τα λάθη και τις ευκαιρίες και έχω δουλέψει πολύ για τις προτάσεις που απαιτούν οι κοινωνίες , ιδιαίτερα οι νέες γενιές και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις ταχύτατες αλλαγές της εποχής μας. Θέλω λοιπόν να ανταποδώσω στο ΠΑΣΟΚ και μέσω αυτού στην πατρίδα μου μέρος από τη γνώση και τις εμπειρίες που καθοριστικά συνέβαλαν για να αποκτήσω. Και είναι πράγματι μια δύσκολη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, αλλά πιστέψτε με, σε τίποτε δεν συγκρίνεται με την συγκυρία του 2009-2011, ότι παλεύαμε για μεταρρυθμίσεις και συγχρόνως αντιπαλεύαμε τον κίνδυνο μιας χρεωκοπίας, σε ένα βαθιά διχαστικό κλίμα και μια ανελέητη αντιπολίτευση.

2. Τα τελευταία χρόνια μέσα από δηλώσεις – παρεμβάσεις σας, είχε διαφανεί ότι σας χώριζε απόσταση με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Συνυποψήφιοί σας, το χρησιμοποιούν αυτό ως κριτική ότι είχατε αποχωρήσει πρακτικά από το κόμμα.

Ήταν νομίζω μια απόπειρα να «απονομιμοποιηθεί» εκ των προτέρων η υποψηφιότητα μου και ταυτόχρονα ένας διάχυτος πολιτικός φόβος ότι ανατρέπονται τα δεδομένα και τα αναμενόμενα, χωρίς επιτυχία και με ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα , αν κρίνω από την έκταση της προτροπής και της στήριξης του κόσμου. Τέτοιου είδους αντιπαράθεση δεν στέκεται , γιατί ο κόσμος της παράταξης γνωρίζει καλά την διαφορά μεταξύ πολιτικής ταυτότητας και της ενεργητικής κομματικής συμμετοχής. Και μόνο το παράδειγμα του ΔΙΚΤΥΟΥ ως της βασικής δεξαμένης της σοσιαλδημοκρατικής σκέψης και αναζήτησης στην Ελλάδα, φτάνει για να αποδείξει την ιδεολογική και πολιτική μου ταυτότητα. Όπως σε όλη την πολιτική μου διαδρομή μέχρι σήμερα είμαι σταθερή στη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια και υποστηρίζω πάντα εκείνες τις θέσεις που είναι προς όφελος της Ελλάδας και του λαού μας. Έχω εκφραστεί υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, υπέρ της επιστολικής ψήφου, υπέρ της ανάγκης της ανοιχτής γραμμής με την Τουρκία με βάση την σταθερή εθνική κατεύθυνση ότι ο διάλογος έχει συγκεκριμένη ατζέντα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, έχει πλαίσιο το διεθνές δίκαιο και με διαρκή την υπενθύμιση άρα και εθνική επαγρύπνηση ότι η Τουρκία επαναφέρει με κάθε τρόπο στο πεδίο και το τραπέζι τις πάγιες αναθεωρητικές επιδιώξεις της. Δεν έχω ακούσει κανένα συνυποψήφιο μου να χρησιμοποιεί επίσημα αυτό το επιχείρημα και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν ότι συμμετείχα στα συνέδρια, σε όλες τις εκλογές και είχα επιλέξει να μην δραστηριοποιούμαι στα κομματικά όργανα. Επειδή όμως είναι γεγονός ότι επιχειρείται η κριτική στην οποία αναφέρεστε και αφορά και στην «σχέση» μου με την ΝΔ μου δίνετε την αφορμή να ξεκαθαρίσω τα εξής . Το 2020 ο κ. Μητσοτάκης με πρότεινε ως υπερκομματική υποψήφια να διεκδικήσω τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ ενός από τους τρεις μεγαλύτερους Παγκόσμιους Οργανισμούς. Στην διεκδίκηση αυτή, δηλαδή σε μια διεθνή εκλογική κούρσα, συμμετείχαν (10) Διεθνείς Προσωπικότητες και μεταξύ αυτών (4) Πρωθυπουργοί. Σ΄αυτή την προσπάθεια όπως έγραψε ο διεθνής τύπος πήρα το χάλκινο μετάλλιο έχοντας δώσει συνεντεύξεις σε υπουργούς Οικονομίας και Εξωτερικών απο 38 χώρες. Για μένα ήταν μια εθνική αποστολή, μιας και η Ελλάδα ήταν η πρώτη φορά που διεκδικούσε έναν τόσο μεγάλο Οργανισμό και νιώθω περήφανη για όσα κατάφερα. Εκτιμώ ότι ως πολίτες του 2024 όλοι αντιλαμβανόμαστε την διαφορά μιας εθνικής αποστολής από την όποια κυβερνητική ή οποιουδήποτε άλλου είδους συνεργασία.

3. Στις κάλπες του Οκτωβρίου, επτά πρόσωπα διεκδικείτε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Τι διαφορετικό προσφέρει η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου;

Θεωρώ ότι το μεγάλο επίδικο σήμερα του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτό που αναζητά ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα, είναι μια ηγεσία ανταγωνιστική και εναλλακτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Να μπορεί δηλαδή να συγκριθεί, ν’ αναμετρηθεί και να νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές τον Μητσοτάκη.
Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της εκλογής του Οκτωβρίου: Ν’ αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ ηγεσία, που θα το κάνει κυβερνώσα αντιπολίτευση και πρώτη πολιτική δύναμη με ευθεία διεκδίκηση της εξουσίας. Εκτιμώ λοιπόν, ότι αυτό το διαφορετικό μπορεί να προσφέρει η δική μου υποψηφιότητα και αυτό είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Εναλλακτική πρόταση και λύση δεν υπάρχει χωρίς εναλλακτική ηγετική δυνατότητα. Πολλοί καταγγέλλουν τον Μητσοτάκη, δεν φτάνει όμως μόνο η καταγγελία του για ν’ αλλάξει η κατάσταση μετά την αποτυχία του. Το κρίσιμο θέμα είναι τώρα, ποιος μπορεί ν’ αναμετρηθεί πρόσωπο με πρόσωπο , με προτάσεις και επιχειρήματα, με διεθνή, κυβερνητική και πολιτική εμπειρία και να επιβληθεί απέναντι του, στις επόμενες εκλογές .Έτσι προκύπτουν οι εναλλακτικές λύσεις, πρέπει η κριτική, να συνδεθεί με την δυνατότητα σου στην συνείδηση του λαού να ξεπεράσεις ποιοτικά και διαφορετικά και ν’ αντικαταστήσεις αυτό που καταγγέλλεις. Άλλωστε το δικό όραμα ήταν ανέκαθεν ένα ΠΑΣΟΚ που δεν καταγγέλλει απλά, που δεν εντοπίζει συνεχώς εχθρούς και λάθη στους άλλους, που έχει κάνει την αυτοκριτική του και κυρίως πατά γερά σε ένα τεράστιο έργο μεταρρυθμίσεων και υποδομών που είχε κάνει τον ελληνικό λαό να το εμπιστευτεί. Όμως αυτά δεν αρκούν. Κανείς δεν ψηφίζει ένα κόμμα για το παρελθόν του. Όταν οι αναμνήσεις γίνονται περισσότερες από τα όνειρα τότε σημαίνει το τέλος. Το ΠΑΣΟΚ με τις δυνατές ρίζες του πρέπει πλέον να ανθήσει.
Αυτό σημαίνει ρεαλιστικές και καινοτόμες προτάσεις, επεξεργασμένες θέσεις αλλά και συναινέσεις όπου είναι εθνικά αναγκαίες. Το ΔΙΚΤΥΟ, ο Οργανισμός στον οποίο προεδρεύω εδώ και 10 χρόνια σε συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια και ινστιτούτα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά στις ΗΠΑ και στην Ασία έχει επεξεργαστεί προτάσεις τις οποίες έχει αποστείλει στο ΠΑΣΟΚ και έχει συζητήσει με την κοινωνία.

4. Η πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές πάντως φαίνεται να έχει σοβαρά προβλήματα. Τόσο εσείς, όσο και συνυποψήφιοί σας έχετε διατυπώσει παράπονα – καταγγελίες, είτε για τις διαδικασίες, είτε για την μονομερή προβολή του νυν προέδρου του κόμματος. Ανησυχείτε ότι δεν δίνεται με ίσους όρους αυτή η “μάχη”;

Είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ. Κατά την εκτίμηση μου είναι η στιγμή για το μεγάλο άλμα. Το μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και τους πολίτες της ευρύτατης δημοκρατικής παράταξης, με πρώτο βήμα την πολύ μεγάλη συμμετοχή της κοινωνίας και πιστεύω χωρίς υπερβολή ότι μπορεί να έρθουν στις εσωκομματικές κάλπες μέχρι και 400.000 πολίτες. Αυτό θα σήμαινε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Για να γίνει όμως αυτό πέραν από το ενδιαφέρον που σε ότι με αφορά θα επιδιώξω να θα προκαλέσει η πολιτική συζήτηση θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα στους πολίτες ότι όλα θα είναι άψογα. Δεν μιλάμε για καταγγελίες και παράπονα μιλάμε για προτάσεις που θα βελτιώσουν και θα διαφυλάξουν μια σημαντική πολιτική διαδικασία. Μια διαδικασία που πρώτο το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου υλοποίησε στην Ελλάδα, και ακολούθησαν και άλλα ελληνικά κόμματα και κόμματα του εξωτερικού. Σε ό,τι με αφορά προσπαθώ να μιλήσω όσο γίνεται με την κοινωνία, γιατί στόχος μας είναι να μιλήσουμε , στους πολίτες εκείνους που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκαν, από μια Κεντροαριστερά που δεν υπήρξε και συνεργάστηκε με την ακροδεξιά καθώς επίσης και στους πολίτες εκείνους, τους πασοκογενείς και κεντρώους, που δάνεισαν την ψήφο τους στη ΝΔ του κου Μητσοτάκη και απογοητεύτηκαν από την έλλειψη αποτελεσμάτων, μεταρρυθμισμού και αξιοκρατίας. Είναι μια πρόσκληση να ξανασυναντηθούμε να ξανασυστήθουμε να ξαναβρεθούμε με όλους όσους μας ενώνουν κοινές αγωνίες και όνειρα.

5. Έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπετε το ΠΑΣΟΚ ως «δεκανίκι». Υπάρχει όμως μια ανοιχτή συζήτηση περί συνεργασιών, είτε στον χώρο της κεντροαριστεράς, είτε σε ένα σενάριο συγκυβέρνησης μετά από εθνικές εκλογές. Πώς τοποθετείστε στο θέμα αυτό;

Έχω κάνει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ το βλέπουν ως δεκανίκι όσοι κινούνται με την ηττοπάθεια ενός μικρού κόμματος. Προσωπικά μπήκα σε αυτή τη μάχη πιστεύοντας ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα εκφράζει την σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα και που στόχος είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές να γίνει κυβέρνηση.
Για το τι θα γίνει μετα τις εθνικές εκλογές είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθούν όλα τα κόμματα και τελευταίο το ΠΑΣΟΚ.

6. Εν όψει εκλογών πάντως, νομίζω πως περισσότερο από κάθε άλλο συνυποψήφιό σας, έχετε ανοίξει μια ατζέντα θεμάτων που αφορούν τον προγραμματικό λόγο του κόμματος. Θεωρείτε ότι γενικά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει θέσεις και στρατηγική;

Η ατζέντα της εποχής μας αφορά:

  • πρώτα απ όλα στο κοινωνικό κράτος δηλαδή φτώχεια- κυρίως την παιδική φτώχεια που στην Ελλάδα είναι 30%- , κοινωνική προστασία, υγεία και παιδεία,
  • αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό που αφορά οριζόντια όλους τους τομείς από τον αγροτικό τομέα μέχρι την πολιτική προστασία και την δικαιοσύνη,
  • στην κλιματική αλλαγή που αφορά από την ενέργεια μέχρι την πολιτική νερού,
  • στο μεταναστευτικό ζήτημα που χρειάζεται νέες προσεγγίσεις,
  • στο δημογραφικό και
  • φυσικά στα ζητήματα της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Σε όλα αυτά που αποτελούν προτεραιότητες αλλά και άπειρα επι μέρους θέματα προσπαθώ σ΄αυτή την πολύ σύντομη περίοδο, μέσα στη ραστώνη του καλοκαιριού, να προβάλω τις δικές μου θέσεις. Και σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να πάμε σε εσωκομματικές εκλογές υπογραμμίζει, νομίζω αυτή την ανάγκη να πάμε σε αλλαγή στρατηγικής και προτεραιοτήτων.

7. Ένα ξεκάθαρο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ σήμερα νομίζω είναι η αδυναμία διατύπωσης ηχηρού αντιπολιτευτικού λόγου. Για παράδειγμα, υπάρχει η αίσθηση ότι για μήνες υπάρχει μια επιμονή του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των υποκλοπών την ώρα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Διαπιστώνετε ότι υπάρχει μια απόσταση της σημερινής ηγεσίας από τα προβλήματα αυτά;

Το ζήτημα των υποκλοπών δεν είναι δευτερεύον, αφορά την δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών και θα υπάρχει στην ατζέντα μέχρι να δοθούν οι τελικές απαντήσεις. Φυσικά η δομική και ισχυρή αντιπολίτευση έχει πολλαπλά μέτωπα και μορφές. Απαιτεί και πρόταση και ακτιβισμό και συμμετοχή. Για να γίνει όμως αυτή η μορφή δομικής αντιπολίτευσης κατανοητή στο λαό , για να την ασπαστεί η κοινωνία δεν αρκεί ένας αρχηγός ούτε τηλεοράσεις και social media. Η «ηχηρή» αντιπολίτευση απαιτεί ένα οργανωμένο κόμμα σε κάθε σημείο της χώρας και για κάθε επιμέρους πολιτική οι πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μηνύματος, ώστε να μπορούν αξιόπιστα να το αναπαράγουν. Υπάρχει αντίληψη ότι στην εποχή μας στη πολιτική είναι το Instagram, το face book και το Τικ Τοκ…δεν αντιλέγω ότι είναι πολύ ισχυρά εργαλεία αλλά ειδικά όταν είσαι στην αντιπολίτευση μπορούν να αποδώσουν όταν γίνουν πολλαπλασιαστές του ιδίου μηνύματος χιλιάδων χρηστών που ο καθένας με τον τρόπο του προωθεί τον κοινό στόχο. Ονειρεύομαι λοιπόν ένα κόμμα που ανοίγει τις πόρτες του διάπλατα στην κοινωνία , που δημιουργεί όσμωση σε όλες τις γενιές, που φέρνει σε επαφή την εμπειρία με το πάθος , τη σύνεση με την τόλμη, την γνώση με το βίωμα. Ένα κόμμα που η προηγούμενη γενιά γίνεται το αεροπλανοφόρο που θα επιτρέψει την απογείωση των νέων γενιών.

8. Έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με τα Χανιά, όντας παντρεμένη με τον Χανιώτη Γιάννη Σαβαλάνο, όπως ιδιαίτερη είναι και η σχέση των Χανίων με το ΠΑΣΟΚ. Άλλοτε “κάστρο” της δημοκρατικής παράταξης, που όμως δεν έδειξε να ακολουθεί την άνοδο των ποσοστών του κόμματος στους υπόλοιπους νομούς του νησιού. Πως μπορεί να φέρει πίσω τον κόσμο που έχει χάσει το κόμμα σας και ποιο μήνυμα στέλνετε ιδιαίτερα στους Χανιώτες φίλους και υποστηρικτές του κόμματος;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι Μακεδόνισσα και νύφη Χανιώτισσα! Είμαι τυχερή γι΄αυτό τον συνδυασμό ιδιαίτερα όμως αισθάνομαι μια βαριά ευθύνη να ζητήσω για πρώτη φορά έστω και σε εσωκομματικές εκλογές την στήριξη των Χανιωτών ,ούσα μέλος της οικογένειας του αείμνηστου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, ενός πολιτικού που ταυτίζεται με το ήθος, την συνέπεια, την εντιμότητα και το έργο του στη δημοκρατική παράταξη και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Από το σπίτι μας στα Χανιά πέρασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο γιος μας πολλές φορές αστειευόμενος λέει « πως αυτό είναι μουσείο και όχι σπίτι». Όμως σίγουρα αυτά είναι ιστορία. Σήμερα απευθύνομαι συνολικά στους Χανιώτες, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι το ιδιαίτερο και πολύπλευρο πολιτικό τους αισθητήριο, για να τους προσκαλέσω σε μια ουσιαστική συζήτηση για την προοπτική του πολιτικού συστήματος και την πορεία της χώρας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική εποχή για την Ελλάδα και τον κόσμο. Ν’ ανταλλάξουμε απόψεις για μια νέα πρόταση διακυβέρνησης της χώρας , πάντα απ’ την μεριά μου στα πλαίσια της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα και που θα επιχειρήσω να την αναδείξω σ´αυτή την πολύ σύντομη προεκλογική περίοδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στο voria.gr και τον Γιώργο Χατζηλίδη

ΟΚΤ 4, 2024

Συνέντευξη στο Βήμα και τη Μυρτώ Λοβέρδου

ΟΚΤ 4, 2024

Η Ελλάδα και το Ενεργειακό Τρίλλημα

ΟΚΤ 2, 2024