therealdesign

A+ A A-

Παρεμβάσεις για την Αθήνα, 2009 - 2012

Μεταναστευτική Πολιτική, η σημασία της για την Αθήνα

Καθοριστικό παράγοντα στη ραγδαία υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής γύρω από αυτό, αποτελεί η μετατροπή του σε χώρο αθρόας συγκέντρωσης μεταναστών που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων και παραμονής πέρα από κάθε ανεκτό όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η στέρηση της δυνατότητας όσων κατοικούν και εργάζονται στην Αθήνα, Ελλήνων ή νομίμων αλλοδαπών, να απολαύουν των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως είναι η υγεία, η ασφάλεια, η ελεύθερη κυκλοφορία και η επιχειρηματικότητα, δε μπορεί να συνεχίζεται, όσο δύσκολη και αν είναι η αντιμετώπιση της περίπλοκης αυτής πραγματικότητας.

Το μήνυμα ότι η χώρα μας θα πρέπει να διαγραφεί από το δρομολόγιο όσων επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη πρέπει να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός.

Υπάρχει ανάγκη για άμεση και συντονισμένη δράση, μια σειρά από ενέργειες από τα κατά περίπτωση πολιτικά ή υπηρεσιακά αρμόδια όργανα, διαπίστωση που εμπεριέχει και αυτοκριτική. Πρέπει:

  1. Να αναθεωρήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις βασικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. To κοινωνικό και οικονομικό κόστος που πληρώνουν πολλές τοπικές κοινωνίες στη χώρα μας είναι τεράστιο και δεν αποτιμάται σε χρήματα. Υπάρχει σήμερα ένας κρίσιμος αριθμός χωρών για μία νέα προσέγγιση, ώστε να υπάρξει ισομερής κατανομή του μεταναστευτικού ρεύματος σε όλες τις χώρες και όχι κυρίως στις γεωγραφικές πύλες εισόδου.
  2. Με την πλήρη λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής να καταστεί εφικτή η απευθείας απέλαση από τα σύνορα των παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών. Να κοπεί ο γόρδιος δεσμός με το κέντρο της Αθήνας, με ταχείες διαδικασίες ταυτοποίησης, αιτημάτων ασύλου και υπαγωγής σε ανθρωπιστικό καθεστώς.
  3. Να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας μεταναστών σε όλες της Περιφέρειες της χώρας. Είναι πρόβλημα της Χώρας και όχι μόνο της Πρωτεύουσας.
  4. Να υπάρξει γρήγορη διαδικασία ασύλου χωρίς να δημιουργεί προσδοκίες για νομιμοποίηση της διαμονής των αλλοδαπών. Άμεσες αποφάσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
  5. Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τους παράνομους μετανάστες. Θα πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε αποδέκτη ότι όσοι παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα απελαύνονται και ότι όσοι συναλλάσσονται μαζί τους παραβιάζοντας το νόμο θα τιμωρούνται.
  6. Να εξαρθρωθούν όλα τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται την αγωνία των μεταναστών θησαυρίζοντας από την εργασία τους, τα δίκτυα trafficking, οι παράνομοι διακινητές.
  7. Να ενισχυθούν τα όργανα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, στην πάταξη της εγκληματικότητας με τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης.
  8. Να υπάρξουν μέτρα για την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο με: οικιστική αναβάθμιση, επέκταση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, με αναπλάσεις κλπ. που θα συνοδεύονται απαραίτητα από μέτρα καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και των εγκαταλειμμένων κτιρίων, επαρκή φωτισμό, βασικές υπηρεσίες υγείας, έλεγχο οχληρών δραστηριοτήτων και άλλα συναφή.
  9. Να αξιοποιηθούν από το Δήμο άμεσα όλοι οι διαθέσιμοι πόροι των 120 εκατ. € του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΑ» για την ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη των νομίμων μεταναστών.

Άννα Διαμαντοπούλου, 2012. Το περιεχόμενο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs Greece 3.0